Minister Bergqvist är glad över dessa riktade satsningar

21.03.2024 kl. 22:03
I förslaget till regeringens första tilläggsbudget för 2024 presenteras stödpaket för både ungdomsarbetet och toppidrotten.

- Jag är glad över att vi hittat tilläggsfinansiering både för ungdomsarbetet och toppidrotten. Som ansvarig minister har det varit viktigt för mig att hitta sätt som vi kan lindra sparåtgärderna med. För mig är de ungas välmående otroligt viktigt och här är det uppsökande ungdomsarbetets och ungdomsverkstädernas resurser i nyckelposition. Det är också viktigt att vi försöker ge våra idrottare så bra förutsättningar som vi kan för att förbereda sig inför sina tävlingar, säger idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande Sandra Bergqvist.


Regeringens tilläggsbudgetförslag inkluderar en engångsökning på drygt tre miljoner euro för uppsökande ungdomsarbete och verkstadsverksamhet för unga. Denna satsning syftar till att stödja unga som riskerar att hamna utanför samhällsgemenskapen och arbetsmarknaden.

-Majoriteten av de unga i Finland mår bra, men jag är mycket orolig för de unga som på olika sätt hamnat utanför och har svårt att klara av vardagen. Dessa unga behöver stöd och en starkare tro på framtiden. De professionella ungdomsarbetarna gör ett otroligt viktigt arbete för att inte unga ska trilla utanför samhället, framhåller minister Bergqvist.

I tilläggsbudgeten föreslås också en nästan 3,2 miljoner euros engångsökning för toppidrotten, utvecklandet av ordnandet av stora idrottsevenemang, främjande av jämlikhet och föreningsverksamhet. Dit hör bland annat resurser för förberedelser inför de olympiska och paralympiska spelen i Paris och vinterspelen i Milano-Cortina 2026. 

Tilläggsfinansieringen stärker också regeringsprogrammets målsättning om att Finland ska ta en större roll i ordnandet av internationella idrottsevenemang. Mera resurser riktas också för främjande av jämlikhet inom idrott och till utvecklande av föreningsverksamhet.

-Jag hoppas på många blåvita medaljer för våra toppidrottare i kommande stortävlingar. Samtidigt hoppas jag på att tilläggsfinansieringen till främjande av jämlikhet och till föreningsverksamhet ger möjlighet till allt fler barn att ta del av idrottsverksamhet. Ett särskilt fokus kommer att riktas på barn med invandrarbakgrund, barn med funktionsvariation och barn som hör till olika minoriteter. Idrotten har en stor samhällelig roll i att skapa delaktighet, stärka samhörigheten och motverka rasism, avslutar minister Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50