Riksdagens julklappspengar utdelade – satsningar på riksväg 25, stamväg 51 och kulturen i Västnyland

12.12.2023 kl. 12:21
SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström gläds för hur regeringspartierna valt att dela ut riksdagens så kallade julklappspengar. De kommer att fördelas på trafik- och kultursatsningar i regionen

– Det är fint att den här regeringen är redo att göra satsningar i Västra Nyland. Som medlem av finansutskottets trafikdelegation har det varit fint att kunna se hur det finns en vilja att stärka trafiksäkerheten i regionen, säger Wickström 

Följande vägprojekt får anslag i Västra Nyland:

Bollstavägen - stamväg 51:ans korsning, Ingå 500 000 euro 

Riksväg 25, förbättrandet av trafiksäkerheten mellan Gamla Kustvägen och Ekenäsvägen (korsningen vid SBA), Ekenäs/Raseborg 500 000 euro 

Planering av Störsvikskorsning, Sjundeå 125 000 euro 

Vägbelysning från Sjundeå kyrkby till stamväg 51, Sjundeå 90 000 euro 

Överbyvägen (förbättring av del 2), Kyrkslätt 340 000 euro 


– Det är fantastiskt att Bollstavägen som är Ingås huvudkorsning åtgärdas. Korsningsområdet vid riksväg 25 är viktigt för näringslivet i Raseborg men stärker framför allt trafiksäkerheten. Det här är korsningsområden som redan i flera års tid lyfts fram som viktiga prioriteringar. Finansieringen vi förhandlat fram möjliggör förverkligandet av förbättringar vid de här korsningsområdena. Att främja trafiksäkerheten vid avtagen längs med stamväg 51 och riksväg 25 är ytterst viktigt, säger Wickström. 

– Vägbelysningen i Sjundeå kommer att förbättra trafiksäkerheten. Genom att möjliggöra slutliga planerandet av Störsvikorsningen kan man skapa förutsättningarna för att korsningen åtgärdas, så att Sjundeå kan gå vidare med sina utvecklingsplaner. Överbyvägen i Kyrkslätt är i dåligt skick och det är bra att den fixas, säger Wickström. 


Hangö museum, Raseborgs sommarteater och framtida kulturcentret i Ingå

Många andra projekt i regionen får också anslag och det här syns speciellt inom kultursektorn. Hangö museum får ett tilläggsbidrag på 35 000 euro, Raseborgs sommarteater som ägs av Forsstyrelsen får 100 000 euro för utvecklandet av sommarteatern och Ingå kulturförening som ska driva verksamheten i Ingå kulturcenter får ett utvecklingsbidrag på 45 000 euro. Klockriketeatern som är en turnerande finlandssvensk teater får också ett bidrag på 95 000 euro. 

– Västnyland är en kulturregion. Kultur skapar välmående och för mig själv har det varit viktigt att föra fram den lokala kulturens betydelse även i rikspolitiken. Det är fint att vi nu kan stärka kulturlivet i regionen med dessa satsningar. För Raseborgs sommarteaters del är beloppet så stort att med den kan man renovera hela läktaren. Jag hoppas att det här stärker Raseborgs sommarteaters roll som en ledande svenskspråkig friluftsteater, konstaterar Wickström. 

Övriga nämnvärda anslag är 45 000 euro för Sjöräddningssällskapet som har sin utbildningsenhet i Bågaskär i Ingå. Wickström gläds också för satsningen på 50 000 euro för att planera räddarutbildningen på svenska vid Helsingfors räddningsskola. Även Noux nationalpark får 200 000 euro vilket Wickström upplever som en god satsning. 
Henrik Wickström

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30