Gruppordförande Andersson: För att kunna trygga välfärden och servicen även i framtiden, behövs en stabil ekonomi.

21.06.2023 kl. 20:19
På onsdagen under riksdagens plenum debatterades det nya regeringsprogrammet. Gruppordförande Otto Andersson framförde Svenska riksdagsgruppens gruppanförande. 

I anförandet betonar Andersson att för att kunna trygga välfärden och servicen även i framtiden, behövs en stabil ekonomi. Finland har skuldsatt sig redan en längre tid, under flera valperioder. 

-Vi i SFP vill vara tydliga att Finland även i fortsättningen ska vara ett nordiskt välfärdssamhälle som tar hand om de mest utsatta. Men för att kunna trygga välfärden och servicen även i framtiden, behövs en stabil ekonomi och anpassning, säger Andersson. 

-Många sektorer såsom skolan har vi kunnat skydda från nedskärningar. Men inte alla. Och det är klart att många människor kommer att beröras av åtgärderna. Därför är det nödvändigt att i det fortsatta arbetet göra noggranna konsekvensanalyser och också riktade stödåtgärder för de som behöver det mest, säger Andersson. 

Andersson betonar att Finland behöver fler människor på jobb och fler framgångsrika företag för att öka skatteinkomsterna som behövs för att trygga vår välfärd.

-I SFP ser vi inte en ökad arbetskraftsinvandring enbart som ett alternativ, vi ser det som en nödvändighet. Därför är vi nöjda att regeringen nu sätter fart på arbetskraftsinvandringen genom att bland annat försnabba tillståndsprocesserna samt erkännandet av utländsk examen. Det blir dessutom lättare att stanna kvar i Finland efter avlagda studier, säger Andersson. 

Andersson gläds över beslutet att stärka den grundläggande utbildningen med 200 miljoner. 

-Nu är det dags att ge arbetsro i den grundläggande utbildningen, för eleverna och lärarna. Lärarna ska nu få fokusera mera på att undervisa, mindre på att administrera och dokumentera. Genom att öka på antalet årsveckotimmar, utan att utvidga läroplanen, får eleverna bättre möjligheter att stärka sina baskunskaper. Alla elever ska kunna läsa, skriva och räkna när de går ut ur grundskolan. Ingen elev ska lämnas efter, säger Andersson. 

I anförandet tar Andersson upp regeringens förslag att förkorta vårdköerna och satsa på psykvårdstjänsterna. 

- Nu riktas 300 miljoner euro för att förkorta vårdköerna inom primärhälsovården, säger Andersson. 

– Regeringen främjar den psykiska hälsan genom att satsa på psykvårdstjänster, och utveckla lågtröskelmottagningar för unga. Och äntligen införs en terapigaranti för barn och unga. För att åtgärda bristen på psykoterapeuter görs en del av psykoterapiutbildningen avgiftsfri, säger Andersson. 

Andersson understryker regeringens klara och tydliga budskap om att Finland ska vara klimatneutralt år 2035. Regeringen håller fast vid klimatlagens målsättningar genom aktiva åtgärder.  

-Vi främjar grön omställning och investeringar i cleantech bland annat genom att göra tillståndsförfarandena smidigare. Regeringen förbinder sig också till att satsa på forskning, utveckling och innovationer med att fram till år 2030 höja den statliga finansieringens andel till fyra procent av landets BNP, säger Andersson. 

-Vårt inhemska jordbruk har länge lidit av en lönsamhetskris, som nu är akut. Regeringen tar detta på allvar och gör ändringar i konkurrens- och annan lagstiftning för att stärka jordbrukarnas ställning, säger Andersson. 

Andersson konstaterar i sitt tal att det är helt klart att skrivningarna om den humanitära invandringen är svåra ur SFP:s synvinkel. I lagberedningen gällande migrationspolitiken är det nödvändigt att noggrant iaktta människorättskonventionerna och grundlagen.

– Vi förstår att många skrivningar skapat oro hos dem som inte bor permanent i Finland. Vi gör vårt yttersta för att lösningarna främjar mänskliga rättigheter för envar. Alla människor är lika värdefulla och vi gör allt för att avskaffa motsättningar mellan olika människogrupper i vårt land, säger Andersson.

I regeringsprogrammet finns det tydliga skrivningar om tvåspråkigheten och svenskans ställning som Andersson lyfter upp i gruppanförandet. 

-I regeringsprogrammet står det tydligt: ”Tvåspråkigheten är en positiv styrka för vårt land.” Finlands tvåspråkighet och rätten till service på båda nationalspråken syns genomgående i programmet. Oavsett om det gäller vård, utbildning eller andra tjänster ska denna regering jobba för att inte bara trygga svenskans ställning, utan också utveckla den, säger Andersson. 

Otto Andersson

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15