Nu skapar vi förutsättningar för Finland att förnya sig

16.06.2023 kl. 10:52
Regeringssonderare Petteri Orpo meddelade på torsdagen 15  juni att ett förhandlingsresultat har nåtts.

I de sju veckor långa regeringsförhandlingarna deltog förutom Samlingspartiet även Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. 


Svenska folkpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp samlades till möte tidigare under fredagen och beslöt att godkänna en regeringsmedverkan.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kan konstatera att kompromisser behövts göras av alla för att Finland nu ska få en ny regering. Att balansera ekonomin med 6 Mrd är ett tufft jobb vilket innebär svåra beslut men Henriksson säger att SFP är beredd att ta ansvar för att rädda det finländska välfärdssamhället. I helhet har man försökt ta i beaktande att ingen ska drabbas oskäligt mycket.

– Vi vill skapa förutsättningar för Finland att förnya sig och bli ett ännu mer attraktivt land att bo och investera i. Den här regeringens mål är 100.000 nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Vi gör inte nedskärningar i skolan.Istället satsar vi 200 miljoner extra för att stärka den grundläggande utbildningen. Satsningar ska även göras inom vården för att förkorta vårdköerna. Jämställdhetsarbetet ska fortsätta. Vi främjar också de språkliga rättigheter genom att fortsätta att genomföra de åtgärder som finns Nationalspråkstrategin. 

– Anmärkningsvärt är även att Sametingslagen nu förs till riksdagen före utgången av år 2023. Detta skulle inte ha skett utan SFP:s insats, säger Henriksson.

Detta regeringsprogram för Finland framåt, uppmuntrar till arbete och företagsamhet och garanterar att servicen även i fortsättningen finns nära medborgarna. 

– Vi kan konstatera att förslaget till regeringsprogram innehåller många för SFP viktiga skrivningar, säger Henriksson. 

I förslaget till regeringsprogram finns betydande satsningar som sporrar till arbete och höjer sysselsättning. Även regeringens skattepolitik kommer att locka till investeringar. Vi förnyar arbetsmarknaden med t.ex. lokala avtal, förnyar socialskyddet och främjar arbetskraftsinvandring, vilket är viktigt med tanke på företagens verksamhetsförutsättningar.

Vi fortsätter med de klimatåtagandena som Finland förbundit sig vid. Vi ser möjligheterna med den gröna omställningen och förbinder oss till de målsättningar som finns i klimatlagen. Vi stärker Finlands energisjälvförsörjning på ett hållbart sätt genom att främja den gröna omställningen. 

För att förkorta vårdköerna och råda bot på de akuta problemen inom social- och hälsovården satsar vi på den preventiva vården, utvecklar FPA- ersättningarna och fäster större vikt på arbetsvälmåendet. Vi vill använda oss av alla aktörer; privata, offentliga och tredje sektorn och satsar på användningen av servicesedlar. Dessutom ökar vi nybörjarplatserna inom vårdutbildningen, på båda nationalspråken. 
Inom vården satsar vi även på mentalvårdstjänster, utvecklar lågtröskelmottagningar för unga och inför en terapigaranti för barn och unga. För att åtgärda bristen på psykoterapeuter görs en del av psykoterapiutbildningen avgiftsfri.

Finlands framgång bygger på tillgången till välutbildad arbetskraft. I förhandlingsresultatet finns betydande satsningar på utbildning, forskning och innovation. Satsningar ska göras från småbarnspedagogiken till högskoleutbildningen. Finland ska tillbaka till världstoppen när det kommer till utbildningen.

I en osäker tid satsar vi på vårt försvar samtidigt som vi stärker den inre säkerheten. Vi höjer antalet poliser i Finland till 8000. Vi riktar även tilläggsresurser för att garantera en fungerande rättskedja.

Finland är ett stort land och därför är det viktigt att vår infrastruktur såsom vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är i skick. I förslaget till regeringsprogram finns en rad väsentliga infrastruktursatsningar i hela landet och i alla starka SFP områden. Dessutom bevarar vi det nuvarande nätverket av flygfält.

Vi fortsätter utveckla och främja Ålands självstyrelse i gott samarbete med landskapet Åland. Denna regering kommer även att driva en ambitiös europapolitik. De historiskt täta kontakterna till Sverige poängteras kanske nu starkare än någonsin. 

Förslaget till regeringsprogram och fördelningen av ministerportföljer mellan partierna presenterades på fredag 16 juni på Ständerhuset. Svenska folkpartiet får inledningsvis 3 ministrar i den nya regeringen. SFP:s ministerportfäljer är Undervisningsminister, Europa- och ägarstyrningsminister och Motions-, idrotts- och ungdomsminister. 

 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00