En historisk period lider mot sitt slut

05.02.2023 kl. 06:53
Alla tycks vara överens om en sak - den här perioden i riksdagen har inte varit likt någon annan period.

Den har långt präglats av coronapandemin och senare av anfallskriget i Ukraina, saker som ingen av oss kunnat förutspå då regeringsprogrammet skrevs. Flera gånger har det känts som vi gått från en kris till en annan.

Under coronapandemin behövde regeringen ta till flera snabba och drastiska åtgärder för att skydda det allra viktigaste – livet. Vi hade ingen manual från tidigare för hur man ska agera i liknande situationer vilket gjorde situationen ännu knepigare. Trots det lyckades regeringen genom olika åtgärder hålla allmänheten informerad om vad som skedde, samt snabbt minska på spridningen av viruset. I en internationell jämförelse har vi klarat av coronakrisen mycket bra.

De olika kriserna till trots har regeringen visat sin handlingskraft och gjort flera betydande reformer. Flera av dem har också länge varit en del av SFP:s och min egen politik. Finland har exempelvis under den här perioden ansökt om ett Nato-medlemskap, vilket SFP länge arbetat för. Det är även ett historiskt beslut på många sätt.

Den här regeringen har också höjt hushållsavdraget, inrättat en äldreombudsman, godkänt en ny nationalspråksstrategi, återinfört den subjektiva rätten till dagvård, höjt studerandes inkomstgräns, infört en förlängd läroplikt och samtidigt gjort andra stadiet avgiftsfritt för studerande, skapat ett mer jämställt system för familjeledigheter och gjort ökade satsningar på Finlands infrastruktur för både vägar och järnvägar. Efter 15 år av olika turer kunde ett beslut kring vårdreformen fattas. Denna regering lyckades även bevara jouren vid Vasa centralsjukhus, som är en otroligt viktig fråga för Österbotten och för service på det egna modersmålet.

Listan kunde göras ännu längre men dessa exempel visar på att den här regeringen har åstadkommit flertalet olika reformer och förbättringar oavsett om det handlat om barn, unga eller äldre.

Minst lika viktigt i ett regeringsarbete är också de saker som inte gjorts. SFP har bland annat lyckats stoppa olika skattehöjningar till företag. Trots att vi fått läsa om olika skandaler i regeringen har viljan till samarbete och att föra Finland framåt ständigt varit närvarande. Utan denna vilja skulle vi inte ha lyckats ro så pass många viktiga reformer i land.

Den kommande regeringsperioden kommer ofrånkomligt att vara utmanande, bland annat gällande ekonomi. Coronapandemin och anfallskriget i Ukraina förde med sig ekonomiska följder som ingen av oss hade kunnat ana. Många kämpar också med att få sin vardagsekonomi att gå ihop.

Det är otroligt viktigt att det i följande regering finns en stark vilja att samarbeta. SFP, som är känt för att vara ett brobyggarparti, behövs också i den kommande regeringen för att bland annat kunna bevara Finlands konkurrenskraft och värna om den enskilda individens rättigheter. Det är så vi för Finland framåt.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00