Arbete ska alltid löna sig

18.06.2022 kl. 07:03
Det nalkas sommaruppehåll även här i riksdagen om några veckor. Vårsession har mycket långt präglats av det säkerhetspolitiska läget till följd av Ryssland råa och oförsvarbara intrång i självständiga Ukraina i slutet av februari.

Just nu är den heta potatisen i riksdagen hur vi ska agera vid gränsen mot öst vid en eventuell massinvandring.

Effekterna av kriget syns och har märkts under våren i vår vardag, bland annat vid bränslepumparna och i mataffärerna. Räntorna har stigit märkbart från att ha börjat från en minusränta. Inflationen är rekordstor - köpkraften försvagas. Vi är vana att leva på ett visst sätt enligt vår egen inkomstbas. Ändringen i prisbilden av basförnödenheter gör att vi kan tvingas, vill vi eller inte, tänka om.

Regeringen är synnerligen medveten om situationen och har under våren vidtagit olika åtgärder för att underlätta den tuffa vardagen för privatpersoner och företag. Samtidigt är regeringens spelutrymme begränsad. Just nu diskuteras mycket om att sänka inkomstbeskattningen för att stärka köpkraften, med andra ord att det lämnar mera pengar i handen vid löneutbetalningen för att kunna täcka de stigande utgifterna.

Allt oftare hörs röster där man funderar om det är lönsamt att pendla till jobbet. Det ska alltid vara lönsamt att arbeta. Det är samtidigt det bästa socialskyddet vilket ger inbesparingar på utgiftssidan i statskassan. Det är viktigt att frågan om nivån på inkomstbeskattningen ligger högt på bordet på hösten budgetria.

Hjulen ska rulla för att hålla igång samhällsfunktionerna, såsom vård och skola. I en internationell jämförelse fungerar vår offentliga service väldigt bra i Finland och det måste vi värna om. Det goda sysselsättningsläget är otroligt viktigt i sammanhanget och jag hoppas även att arbetsmarknadsparterna finner snabbt en lösning kring social- och hälsovårdssektorns löner.

Vi i Österbotten har alla förutsättningar att klara oss bra även i fortsättningen. Våra företag har god efterfrågan på sina produkter. Det finns en framtidstro trots osäkerheten i världen. Det finns alla förutsättningar att växa förutsatt att tillgången på arbetskraft skulle bli bättre. Det här är ett stort nationellt problem som inte tas tillräckligt på allvar.

Olika evenemang och tillställningar hör sommaren till. Fint att de arrangeras i vår näromgivning, vi ska alla passa på och njuta av dem. Sociala kontakter är otroligt viktiga just nu efter alla restriktioner på grund av coronan. Samtidigt stöder vi livskraften lokalt vilket är otroligt viktigt. Med dessa ord vill jag önska alla en riktigt fin och avkopplande sommar.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00