NATO-MEDLEMSKAP

16.05.2022 kl. 11:46
Gruppandörandet hållet av gruppens ordförande ledamot Anders Adlercreutz.

Ärade talman, Finland ska alltid optimera sin trygghet. Vi ska fatta beslut som tryggar att vi även i fortsättningen kan stolt säga att vi bor i världens lyckligaste och tryggaste land. Vår högklassiga och demokratisk utbildning har gett oss förutsättningar att som en gemensam front fatta även svåra beslut.

 

Ärade talman, Rysslands brutala och klandervärda attack mot Ukraina har lett till att en betydande majoritet av vårt folk vill i framtiden se Finland som en medlem i Nato. Det säkerhetspolitiska läget har förändrats till följd av kriget.

 

SFP och Svenska riksdagsgruppen stöder beslutet att ansöka om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen Nato. Vi vill försäkra att Finland även i fortsättningen är en framgångssaga. En berättelse om ett uthålligt och rättvist folk.

  

Ärade talman, vi har en stark försvarsmakt. Vi har en stark försvarsvilja. Vi bibehöll värnplikten även då andra alternativ kunde ha varit lockande. Tröskeln för att anfalla Finland är redan idag hög, men tröskeln ska göras ännu högre. Det är precis det som beslutet om medlemskapsansökan handlar om. Att vi optimerar vår säkerhet.

 

Det skydd som artikel fem i Nordatlantiska fördraget innebär gör oss till en del av NATOs gemensamma försvar. Fortfarande förlitar vi oss på en allmän värnplikt, och en stark finländsk försvarsmakt, men i en eventuell kris står vi inte ensamma utan hela försvarsalliansen står med oss. Därför ansöker vi nu om medlemskap.

 

Ärade talman, efter järnridåns fall trodde vi att en ny världsordning skulle komma. Vi ville tro på Rysslands avsikter, vi ville utveckla våra relationer. Den nya världsordningen kom för ett ögonblick – men försvann sedan. Nu är det uppenbart att en järnridå igen reses upp genom Europa. På ena sidan finns en union av demokratiska stater. På andra sidan en diktatur på tillbakagång där en hel generations framtid slängs i sophögen.

 

Vi vill tro på att det i något skede växer upp en ny generation av ryska beslutsfattare som tar avstånd från de brott som begås som bäst och som öppnar dörren för en riktig och ärlig dialog med sina grannar. Precis som vi behöver ett pålitligt Ryssland så behöver Ryssland sina grannar. Isolering leder inte till något gott. Finland är en god granne, vi hotar ingen. Finland som en del av Nato är samma Finland som idag. Som Nato-medlem vänder vi inte ryggen till folket i Ryssland. Och vi hoppas att Ryssland inte vänder ryggen till framtiden.

 

Vi nordiska länder är starka demokratier och rättsstater. Vi behövs i Nato. Ett Norden där alla länder är medlemmar av samma allians är mer livskraftigt, mer tryggt. Ett Nato-medlemskap öppnar dörren för ett ännu tätare nordiskt samarbete. Finland ska söka samarbete bland de länder som delar vår värdegrund. Det är så vi bygger en framtid med demokrati, en fungerande rättsstat och med fred.

 

Ett försvar är aldrig enbart ett militärt försvar. Därför är det speciellt viktigt att man i en kris försvarar samhället som helhet. Att man försvarar rättsstaten, internationella avtal, jämlikhet, demokrati, mänskliga rättigheter. De är inte till salu i goda tider, men inte heller i dåliga.

 

För SFP är ett Nato-inträdet inte dramatiskt. Vi har efterlyst en debatt om NATO sedan 90-talet. Det arbete som gjorts hittills möjliggör en snabb medlemsprocess. På försvarsministeriet har man gjort ett gediget arbete för att stärka vårt försvar – ofta pådrivet av en SFP-minister. Det arbetet visar sig idag vara guld värt. 

 

Ärade talman, SFP och svenska riksdagsgruppen ger sitt fulla stöd till republikens president och regeringen, och stöder beslutet att Finland ansöker om medlemskap i NATO och att vi fortsätter vårt aktiva och målmedvetna arbete för fred och demokrati.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30