Lögner, lögner, lögner

18.03.2022 kl. 10:34

”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den sanning”. Citatet är tillskrivet Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. 80 år senare och propaganda används precis på samma sätt. Det gäller att vara uppmärksam och observant. De mest flagranta lögnerna är enklare att genomskåda, men vi bombarderas av påståenden som är sanningar med modifikation eller direkt felaktigt med målsättningen att mala ner tilliten, också i vårt samhälle.

 

Det finns många saker att vara extremt upprörd kring gällande anfallet på Ukraina. En är den ryska statsledningens kontinuerliga förnekelse över avsikterna att angripa Ukraina. Man byggde systematiskt upp styrkor på gränsen och vidtog andra åtgärder som tydligt såg ut som krigsförberedelser. Ändå blånekade Putin, Lavrov och den ryska staten till att man hade sådana avsikter.

 

Omvärlden eller Finland är inte naiv. Vi såg så klart tydligt när berättelsen inte stämde överens om vad som hände på marken. Storskaligheten i anfallet var ändå en överraskning. Varje land är naturligtvis förberedd för alla scenarior, också där den andra parten ljuger. Ändå hade vi hoppats på att våra militära underrättelser och andra iakttagelser skulle visa sig vara felaktiga. Det är därför omöjligt att ändå inte vara arg och besviken på det sättet man ljugit och tvärt emot det man sagt startar en fullskalig och gammaldags landinvasion på ett annat suveränt land. Inte sedan andra världskriget har något liknande hänt i Europa.

 

Förenta Nationerna, FN, byggdes efter kriget för att förhindra liknande händelser i framtiden. I FN sitter Ryssland för tillfället som ordförande i FNs säkerhetsråd, det på pappret mäktigaste FN-organet.

 

I FN har Ryssland förnekat sina avsikter, men också spridit nya lögner. I fredags sammankallade man till ett möte i säkerhetsrådet där man anklagade USA för att stöda Ukraina att utveckla biologiska vapen. Rädslan är att anklagelserna om sådana och kemiska vapen, som är strängt förbjudna, ska bli en täckmantel för Ryssland att själva använda sådana i Ukraina.

 

På samma sätt har man använt kravet på att ”av-nazifiera” Ukraina som svepskäl för det militära angreppet. Att Ukrainas president är av judisk härkomst och familj till honom mördades i förintelsen. Det gör lögnen så uppenbar, ändå är det människor som tror på dem.

 

I Ryssland har fri media och medborgarsamhället successivt stängts ner de senaste tio åren. Det som i backspegeln kanske känns värst är att vi inte tidigare reagerat tillräckligt på att Putin sakta men säkert, och mycket systematiskt, fört landet i mer auktoritär riktning. Då han gjort det under en utdragen process med salamitaktik har omvärldens fördömanden inte backats upp av konkreta åtgärder. De som i Ryssland protesterat har fängslats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

 

Efter invasionen, som i Ryssland inte får kallas för krig, har lagen skärpts ytterligare. Man kan få 15 års fängelse om man nämner kriget med sitt rätta namn. Vid sidan av att sprida lögner, arbetar man parallellt med att tysta sanningen. De få fria medierna som fanns kvar har nu stängts, och de utländska journalisterna har lämnat landet då deras säkerhet inte kunnat garanterats. I Ryssland finns en av Kreml systematiskt odlad berättelse om att väst vill Ryssland illa.

 

Inte bara Rysslands regering upprätthåller den ryska synen. Kinas statligt kontrollerade media har i grunden samma rapporteringssätt att det är väst som är orsaken till Rysslands specialoperation i Ukraina. Kinesiska journalister har rapporterat inifrån ryska truppförband. Även om Kina inte har något att vinna på kriget i Ukraina, tvärtom, vill man ändå försvaga den västliga och demokratiska världsordningen. Berättelsen som ges från Ukraina vill förstärka den målsättningen.

 

Finland utsätts redan för desinformationskampanjer samt försök till historieförfalskning från exempelvis vinterkriget, som ju också startades av lögner. Den gången av Stalin.

 

Överlag är vårt finländska och åländska samhälle mycket väl rustat idag för att stå emot den här typens informationspåverkan med lögner. Men inte ens våra samhällen är opåverkade då propaganda och felaktigheter sprids systematiskt och med stor skicklighet. Vi behöver vara på vår vakt.

 

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30