Responsdebatt om redogörelsen för den inre säkerheten

16.03.2022 kl. 15:00
Gruppanförandet hölls av ledamot Mikko Ollikainen

Ärade talman, arvoisa puhemies, när vi ett halvt år sedan debatterade redogörelsen för den inre säkerheten kunde vi knappast föreställa oss att utrikes- och säkerhetspolitiska situationen i Europa skulle se så annorlunda ut idag. Det spända läget betyder samtidigt att frågor kring den inre säkerheten är i dagens läge, om möjligt, ännu viktigare.

 

Ärade talman, vår finska demokratiska rättsstat innehåller ett mycket viktigt element – nämligen tillit. Det har varit grunden för tryggheten i vårt samhälle men också en av nyckelfaktorerna för vår framgång. Förtroendet bygger på att människor behandlas jämlikt och rättvist, att brottsutredningar framskrider inom skäliga tider och att medborgare får sitt ärende behandlat i en oberoende domstol. Generellt sett hyser vår befolkning ett gott förtroende för våra myndigheter. Det är något som vi i Finland ska fortsätta värna om, men vi behöver också bygga på förtroendet hos de grupper där förtroendet är lägre. Det stärker vårt samhälle.

 

SFP och Svenska riksdagsgruppen vill betona att medborgarnas känsla av trygghet är viktig. Det är väsentligt att människorna upplever att hjälp finns till handa när det behövs, och att människor blir både hörda och sedda. Det ska satsas på. Även säkerhetsmyndigheterna spelar sin viktiga roll och finländare uppskattar att polisen syns ute i gatubilden. Exempelvis i Pargas har man svarat på efterfrågan av närpolispatrullering genom att återinrätta bypoliser. Detta kunde man enligt mig tillämpa även på andra ställen. Samtidigt får vi inte glömma att satsa på indirekta trygghetsskapande åtgärder. Vi ska främja delaktighet i samhället, jämlikhet mellan könen, trygga en god utbildning åt alla barn och unga, bekämpa att inlärningsklyftorna växer och motarbeta rasism och all sorts diskriminering. Det är helheten av åtgärder som spelar en avgörande roll, eftersom vi vet att socialt illamående och utslagning är risker för den inre säkerheten.

 

Ärade talman, just nu ser vi en stigande inflation, höjda el- och bensinpriser och dessutom förväntas matpriserna också gå upp. I dagens värld är vi väldigt beroende av varandra när det kommer till handel och logistikkedjor. Därför är det mycket bra att redogörelsen också har lyft upp det breda temat försörjningsberedskap. Finlands geografiska läge och vårt beroende av fungerande sjötransporter innebär att vi sedan länge har varit tvungna att verkligen fundera hur vi kan trygga vår försörjningsberedskap vid eventuella störningar. Dessutom har den pågående coronapandemin gett oss värdefull erfarenhet över hur vårt hälsovårdssystem svarar på kriser. Att regeringen nyligen tillsatte en ny ministerarbetsgrupp med fokus på beredskap är ett viktigt initiativ med tanke på koordineringen av åtgärder. Svenska riksdagsgruppen och SFP anser det dessutom nödvändigt att vi i efterhand noga analyserar lärdomarna från pandemin.

 

Ärade talman, vi behöver också vara på alerten med den ökade informationspåverkan som sker i världen. Under pandemin har vi skådat spridningen av konspirationsteorier. Fenomenet strävar efter att skapa klyftor och misstro mellan oss människor och i förhållande till myndigheter och beslutsfattare. Därför ska myndigheterna ha tydliga strategier för att motarbeta problemet, men också företag inom sociala medier har ett speciellt ansvar. I Finland har vi ett starkt utbildningssystem och mediekompetens - det ska upprätthållas och utvecklas.

 

Ärade talman. En av de mest centrala frågorna för den inre säkerheten handlar om att trygga verksamhetsförutsättningarna för myndigheterna som står i nyckelposition. Det handlar om att myndighetsnätverket som består av polisen, gränsbevakningen, räddningsväsendet, nödcentralsverket, tullen och migrationsverket ska alla kunna fungera på det bästa möjliga sättet. Samma gäller myndigheterna inom justitieförvaltningen. Det hela handlar om vår rättsvårdskedja, som är central. I det här sammanhanget är det grundläggande att inse, att alltid när vi ökar resurser hos exempelvis polisen behöver resurser också ökas hos åklagar- och brottspåföljdsmyndigheten och domstolsväsendet. Det är alltså helheten som är viktig. Därför ger Svenska riksdagsgruppen sitt fulla stöd till att finansieringsbasen ska tryggas långsiktigt över valperioderna.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55