Statsministerns upplysning - Översikt över det utrikes- och säkerhetspolitiska läget 22.2.2022

22.02.2022 kl. 14:11
Ledamot Anders Adlercreutz höll gruppanförandet.

Ärade talman,

Ryssland kunde ha gjort mycket bättre val. Landet kunde i dag ha goda relationer till sina grannar. Ryssland kunde ha handel, ekonomisk tillväxt och välstånd.

Men nej. Ryssland har beslutat agera annorlunda. Händelserna under det senaste dygnet är ett brott mot folkrätten. De är ett brott mot Ukraina. De är fel mot det ryska folket. Och de kommer att få allvarliga konsekvenser.

Putin kallar Sovjetunionens fall för förra seklets största geopolitiska katastrof. "Lenin skapade Ukraina", sade han igår. Och nu tar Ryssland Ukraina tillbaka – genom att bryta mot internationell lag, OSSE:s principer, avtalet mellan Ryssland och Ukraina från 1994, avtalet mellan Nato och Ryssland från 1997 och Minskavtalet.

Här är vi nu. En del av ett europeiskt land är ockuperat. Ukrainas självbestämmanderätt har kränkts. Vi stöder Ukraina och det ukrainska folket. Finland förutsätter att Ryssland avstår från militära åtgärder.

Det är uppenbart att vi i Europa spelar med helt andra regler än Ryssland. Trots det måste vi ge utrymme för diplomati. Svaret på frågan om det finns äkta möjligheter för diplomatin ligger helt och hållet i Rysslands händer. Det har inte berott på EU och kommer inte att göra det heller.

Vi kan inte acceptera tanken om att man på det här sättet skulle kunna bryta mot de internationella principer som skapats efter andra världskriget. Europeiska unionen har grundats just för sådana här situationer. Finland kommer att svara på Rysslands åtgärder som en del av Europeiska unionen.

Nu är det viktigt att visa enighet. Finland fördömer Rysslands ensidiga kränkningar av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. Erkännandet av separatistområdena i östra Ukraina bryter gravt mot Minskavtalen. Finland reagerar på Rysslands handlande som en del av Europeiska unionen. Tack.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55