Vaasan keskussairaalaa tulee vahvistaa.

08.10.2018 klo 13:52

Wärtsilä ilmoitti alkusyksyllä 200 miljoonan euron teknologiakeskuksen rakentamisesta Vaasaan. Tämä vahvistaa entisestään vientirannikkoa ja Pohjoismaiden johtavaa energiateknologiakeskittymää, joka kehittää ja valmistaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta elintärkeitä ratkaisuja maailman markkinoille.

Samanaikaisesti Suomen hallitus on helisemässä siitä, että muutamat lääketieteellisen koulutuksen saaneet kansanedustajat ovat ääneen uskaltaneet pohtia – yllä mainitun energiaklusterin ekosysteemiin kuuluvan – Vaasan keskussairaalan lisäämistä laajasti päivystävien sairaaloiden joukkoon. 

Poliittisen lehmänkaupan jalkoihin joutuneen sairaalan puolesta kerättiin ennätysajassa noin 70 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, ja jopa presidentti Sauli Niinistö otti avoimesti kantaa alueen 100000:n ruotsinkielisen asukkaan aseman turvaamiseksi terveyspalveluissa. 

En millään jaksa uskoa, että johtavan energiaklusterin huippusairaalaan kehittämisen kieltäminen olisi kenellekään niin tärkeää, että koko sote-uudistus ja hallitusyhteistyö asetetaan sen takia vaakalaudalle. Potilasturvallisuutta korostavan ja viennistä riippuvaisen Suomen näkökulmasta asia on täysin selvä: Vaasan keskussairaalaa tulee vahvistaa.

Joakim Strand