Hallitus teki arvovalinnan - maanviljelijät maksumiehiksi.

16.06.2016 klo 07:55
Viime viikolla minulle soitti maanviljelijäkollega. Hänen tilaansa voitaisiin kutsua suomalaisen perheviljelmän mallitilaksi.

Peltoa on 110 hehtaaria ja 70 lehmää.  Tila on aktiivisesti mukana koneyhteistoiminnassa kustannusten alhaalla pitämiseksi. Velkaantuminen on kohtuullista, koska navetan rakentamisesta on noin kahdeksan vuotta. Viljelijällä itsellään on alan koulutus, hän on 40-vuoden iässä ja työskentelee kokopäivätoimisesti tilalla yhden palkatun työntekijän kanssa. Vaimo on töissä tilan ulkopuolella, ja heidän kolme lastaan käyvät koulua. Pitäisi siis mennä loistavasti, mutta mikä oli hänen viestinsä?

 

Maitotili on pienentynyt jyrkästi ja maataloustuet ovat vähentyneet. Lähes neljännes liikevaihdosta on hävinnyt. Rehut ja lannoitteet ovat kallistuneet, ja ainoana syynä siihen, että perheviljelmä pystyy jatkamaan toimintaansa on, että pankki suostuu lainanlyhennysten lykkäämiseen tulevaisuuteen.

Hänen viestinsä oli yksiselitteinen; Mats, näin ei voi enää jatkua.

 

 

Maanviljelijöiden mitta on täysi. Vuosi 2015 oli taloudellisesti maatalouden heikoin vuosi koko EU jäsenyyden aikana. Markkinahinnat olivat niin alhaiset, että ero edelliseen vuoteen oli useita satoja miljoonia euroja. Sitä paitsi tukimaksatukset myöhästyivät huomattavasti, osittain EU:n uusien tukisääntöjen takia, mutta enimmäkseen Mavin kyvyttömyyden takia saada aikaan toimivia tietokoneohjelmia.

 

Maatiloille tämä tarkoittaa useissa tapauksissa kymmenien tuhansien eurojen tulojen poisjääntiä. Suuri osa maanviljelijöistä ei vain jäänyt ilman palkkaa, vaan monilla myös tulos oli negatiivinen ja tilat olivat tappiollisia.

 

Tämän sanoman haluamme tuoda esille välikysymyksessämme.

Suomen maatalous on nyt akuutissa kriisissä. Tämän vuoksi hallitus teki perustavanlaatuisen virheen, kun se ei vuoden toisessa lisätalousarviossa varannut rahaa kriisipaketin tekemiseen maataloudelle viipymättä.

Nyt toimenpiteet lykätään syksyyn, mikä merkitsee käytännössä sitä, että Suomi ei saa kriisipaketin edellyttämiä neuvotteluja läpiviedyksi EU:n kanssa ennen kuin ensi vuoden puolella.

Hallituksella oli kyllä varaa panna 144 miljoonaa euroa Talvivaaran muodostamaan pohjattomaan aukkoon, mutta maataloudelle se ei löytänyt tukea. Kolmannes Terrafamelle osoitetusta määrärahasta olisi pitänyt mennä maataloudelle, ja näin maatalouden kriisipaketin – paketin, joka ei voi odottaa – valmistelu olisi saatu käyntiin. Terrafamen pääomittamiseen olisi hyvin ehditty palata seuraavassa lisäbudjetissa, joka tulee syksyllä.

Hallitus teki arvovalinnan - nyt miljoonat makaavat Terrafamen kirstun pohjalla - ja maanviljelijät joutuivat maksumiehiksi.

Mats Nylund