Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle Euroopan rahoitusvakausvälineen varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaoloajan pidentämisestä

13.11.2018 klo 15:00
Ryhmäpuheenvuoro 13.11.2018, Eva Biaudet,

Arvoisa puhemies,

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun eduskunnassa keskustellaan Kreikan lainaohjelmista, mutta se, että viime kerrasta on jo jonkin aikaa, voi olla hyvä merkki. Jos nyt niin uskaltaa sanoa.

Euromaiden vuonna 2010 hätäisesti kokoon kyhäämästä tukipaketista alkaen lainaohjelmat ovat olleet erittäin raskaita kreikkalaisille. Euroryhmän päätös nyt muuttaa valtiontakausta koskevia säännöksiä siten, että laina-aikoja pidennetään kymmenellä vuodella, on kannatettava. Se, että ehtoja kevennetään hieman, vähentää Kreikan valtiontalouteen kohdistuvaa painetta ja parhaassa tapauksessa parantaa Kreikan valtion velanmaksukykyä.

Valtioneuvoston tiedonannosta käy ilmi Kreikan velkojen päätähuimaava aikaperspektiivi. Nykyiset Kreikalle myönnetyt valtiontakaukset ovat voimassa vuoteen 2070. Euroryhmä on syyskuussa tekemällään päätöksellä pidentänyt valtiontakausten voimassaoloaikaa ainakin vuoteen 2082.

 

Meistä tuskin monikaan on enää mukana tuolloin ... Mutta Kreikassa monet sukupolvet joutuvat maksamaan kovan hinnan aiemmin tehdyistä taloudellisista virheistä.

Ennen kuin menen eteenpäin, täytyy mainita, että tätä puhetta valmistellessani kaivoin esiin aiemman Kreikkaa koskevan ryhmäpuheenvuoron helmikuulta 2015. Tuolloin silloinen oppositiojohtaja Timo Soini käytti järeintä parlamentaarista keinoa ja teki välikysymyksen viime hallituksen Kreikalle myöntämästä tukipaketista. Nyt ulkoministerinä hän on tukemassa tukiohjelmaa. Todellinen takinkääntö – tai myönteisemmin sanottuna: ”matkustaminen avartaa”.

 

Arvoisa puhemies,

Kreikan osalta päädyttiin takauksen voimassaoloajan tekniseen pidentämiseen, koska euroryhmä on arvioinut Kreikan täyttäneen lainaohjelman vaatimukset.

Talouskriisin lisäksi Kreikka on hankalassa tilanteessa, koska EU-maat eivät kykene jakamaan vastuuta Eurooppaan Kreikan kautta tulevista pakolaisista.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä haluaa korostaa perusperiaatetta, jonka mukaan kaikkien jäsenmaiden on itse vastattava omista veloistaan. Euroopan on kuitenkin kyettävä solidaarisuuteen. Erityisesti pakolaisten osalta. Sisäänpäin kääntyneellä nationalismilla ei ole mitään tekemistä etiikan kanssa, mutta se näyttää valitettavasti nykyään menevän hyvin kaupaksi Euroopassa ja muualla maailmassa.

Myös pankeilta odotetaan entistä eettisempää ja vastuullisempaa suhtautumista. Rahanpesua, josta eräitä isoja pankkeja syytetään, on mahdotonta hyväksyä.

Siksi pankkiunionin viimeistely on tärkeä tavoite Suomelle. Samoin on keskeistä luoda vakausmekanismista todellinen eurooppalainen valuuttarahasto, jolla on selkeitä vastuukriteeriä.

Kreikka on toteuttanut uudistuksia, jotka ovat ainakin hieman parantaneet maan taloutta maan elettyä pitkään yli varojensa.

Sen sijaan Kreikan suuren naapurimaan, Italian, kehitys on huolestuttavaa. Kymmenen vuotta sitten varoiteltiin Kreikan kriisin vaikutusten leviämisestä Italiaan. Nyt vaarana on, että Italia ihan itse ajaa itsensä hankalan kokoluokan talouskriisiin. Oikeistopopulistisväritteinen hallitus ei näytä piittaavan euroryhmän varoituksista.

Italian hallitus laskee eläkeikää parantaakseen nuorten asemaa työmarkkinoilla, eikä täysin kiistatta. Sama hallitus haluaa toteuttaa kaikille maksettavan perustulon. On päivänselvää, että italialaiset tekevät itse omat yhteiskunnalliset uudistuksensa, mutta heidän tulee myös maksaa niistä koituvat laskut. Ne eivät saa ilmestyä euroryhmän pöydälle.

 

Eurooppa tarvitsee entistä enemmän hyvää hallintoa, eettistä kestävyyttä ja läpinäkyvyyttä. Meidän tulee vaalia demokratioita, joissa on toimiva lehdistö ja kansalaisyhteiskunta, jotka valvovat myös taloudellisia päätöksiä.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä