Uusi hallitusohjelma julkaistiin tänään. Terveydenhuollon perusajatuksena tulevalla hallituskaudella on perusterveydenhuollon priorisointi. Tämä alkaa ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, joita nostetaan esiin, RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström sanoo.
Hallitusohjelmassa todetaan, että terveydenhuollon määrärahat kasvavat yli neljällä miljardilla eurolla. Hallitus haluaa luoda selkeämmät rakenteet sosiaali- ja terveyspalveluille tavoitteena, että kaikki suomalaiset saavat oikean hoidon ajoissa. Hallitus ryhtyy toimenpiteisiin myös hoitojonojen lyhentämiseksi uudella KELA-tuella. Mallia on tarkoitus kehittää hyvinvointialueiden kanssa, ja siihen on varattu yhteensä 335 miljoonaa euroa. Lisäksi lapsille ja nuorille kehitetään terapiatakuun malli. Myös muita matalan kynnyksen palveluita, erityisesti ennaltaehkäisevien mielenterveyspalvelujen piirissä, kehitetään valtakunnallisesti.
– Terveydenhuollossa on monia haasteita. Näillä toimenpiteillä pyrimme korjaamaan henkilöstöpulaa ja pitkiä hoitojonoja. Nyt keskitymme entistä enemmän perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisevään työhön - samalla annamme hyvinvointialueille työrauhan.
Tässä muutamia asioita hallituksen terveydenhuoltoa koskevasta ohjelmasta:
Lisää terveydenhuollon koulutuspaikkoja ruotsiksi ja suomeksi. Henkilöstön byrokraattista työtaakkaa on kevennettävä ja enemmän rahaa on käytettävä henkilöstön hyvinvoinnin ja johtajuuden lisäämiseen hoitoalalla.
Hyvinvointialueiden rahoitusta ei sopeuteta ensimmäisten vuosien aikana työrauhan varmistamiseksi. Hallituskaudella rahoitusta tarkistetaan siten, että hyvinvoinnin edistäminen on rahoitusmallissa entistä tärkeämpää.
HUS:n erityisratkaisua ja sen toimivuutta seurataan.
Raaseporin ja Porvoon sairaaloihin perustetaan kompetenssikeskus ruotsinkielisten palvelujen edistämiseksi.
Ruotsinkielinen pelastuskoulutus järjestetään Helsingin Pelastuskoulun yhteydessä ja rahoitus on turvattu.
Terveydenhuollossa erityishuomiota kiinnitetään ruotsalaisiin digitaalisiin palveluihin.
Hallitus selvittää mahdollisuuksia myöntää erityisavustuksia muun muassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.
- Tämä hallitusohjelma sisältää monia voittoja ruotsinkieliselle terveydenhuollolle Suomessa. Tätä ei olisi tapahtunut ilman RKP:tä. Olen iloinen, että ruotsinkielinen terveydenhuolto saa nyt resursseja, Wickström sanoo.
Wickström toteaa, että kaikki neuvottelut sisältävät kompromisseja. Vammaislakia päivitetään niin, että minimoidaan lain tulkinnassa syntyvä väärinkäsitysten riski. Työ alkaa välittömästi, jotta laki voi tulla voimaan mahdollisimman pian. Wickströmin mukaan tämä priorisointi tehtiin, koska osia laista ei voinut astua voimaan. Osittain tämä johtuu myös muutoksista, joita tehtiin nykyisen lain käsittelyssä eduskunnassa. Vanhustenhuollon henkilöstömitoituksen osalta se on tarkistettu 0,65:een, mikä on jo monella saralla vaikea saavuttaa.
– Terveydenhuollossa meillä on monia haasteita ja tietysti olisi ollut hienoa, jos olisimme pystyneet toteuttamaan kaikki lain edellyttämät palvelulupaukset. Tilanne on kuitenkin hälyttävä. Meidän on nyt annettava hyvinvointialueille työrauha ja annettava niille edellytykset menestyä työssään, Wickström sanoo.