Kyse on Suomen tulevaisuudesta

22.05.2021 klo 10:25
Politiikassa on joskus äkillisiä käänteitä. Viime viikot ovat valtakunnanpolitiikassa olleet poikkeuksellisen tapahtumarikkaita.

Hallituksen kehysriihi venyi normaalista kahdesta päivästä noin kymmeneen päivään. Viisikko, eli hallituspuolueiden puheenjohtajat, neuvottelivat pitkään Säätytalolla. Ei ole liioiteltua sanoa, että todellinen hallituskriisi oli lähellä.  Lopulta löysimme kuitenkin tarvittavat kompromissit, jotta hallitus pystyi yhdessä jatkamaan Suomen ohjaamista eteenpäin.

Maailman- ja Suomen talouden uskotaan lähtevään kasvuun tänä vuonna. Suomi on kansainvälisessä vertailussa pärjännyt hyvin keskellä koronapandemiaa. Kasvu, kilpailukyky, osaaminen, työllisyys, investoinnit ja myönteisen tulevaisuudenuskon omaava väestö ovat tiemme eteenpäin. Meidän on uskottava itseemme ja tulevaisuuteen.

Viime aikoina olemme saaneet sekä Pohjanmaan että koko Suomen tulevaisuudenuskoa vahvistavia uutisia. Kuten ilouutinen aiesopimuksesta koskien Johnson Mattheyn akkumateriaalitehtaan isoa investointia Vaasaan. Haluan onnitella koko kaupunkia ja Vaasan seutua tästä upeasta saavutuksesta, jonka eteen on tehty töitä laajalla rintamalla. Energiaklusteri vahvistuu nyt entisestään. Tarvitsemme lisää tällaisia positiivisia uutisia ja investointeja Suomeen. Siksi hallitus on sopinut kunnianhimoisesta kokonaisuudesta investointien edistämiseksi. Suomen on oltava houkutteleva maa sekä kotimaisille että kansainvälisille investoinneille.

Täällä ns. vientirannikolla tiedämme, että Suomi elää viennistä. Yrityksillemme on keskeistä, että asiakkaat eri puolilla maailmaa myös jatkossa tilaavat tuotteita ja palveluita Suomesta. Jos kysyntä hiipuu, heikentyy myös maamme työllisyys. Siksi on meidän etumme, että EU:n sisämarkkinat toipuvat. Muuten myös meidän yrityksillämme tulee olemaan haastavaa palautua ja kasvaa. Yli puolet viennistämme suuntautuu nimittäin EU:n sisälle.

EU:n elpymisväline on tärkeä sekä Suomelle että Euroopalle. Se tukee investointeja, innovaatioita ja tutkimusta sekä ns. vihreää siirtymää kohti ilmastoystävällisempää Suomea. Paketin hylkääminen voisi syöstä koko EU:n kaaokseen ja aiheuttaa Suomelle suurta vahinkoa.

Suomen aidosti eurooppamyönteisimmän puolueen eli RKP:n puheenjohtajana on ollut hämmentävää seurata tukipakettiin liittyviä käänteitä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta vahvisti äskettäin, että tukipaketti on hyväksyttävä 2/3 enemmistöllä. Pian tämän jälkeen kokoomus ilmoitti, että heidän kansanedustajansa tulevat äänestämään tyhjää. Eli, että he eivät ottaisi kantaa ollenkaan. Viime viikon loppupuolella kokoomus muutti mieltään ja ilmoitti, että enemmistö puolueen edustajista tuleekin äänestämään paketin puolesta. Osa äänestäisi ei.

On ollut ikävä seurata tällaista huopaamista Suomelle ja koko EU:lle näin merkittävän kysymyksen osalta. Kaikkein vähiten olisin odottanut sitä puolueelta, joka sanoo olevansa EU- ja yrittäjämyönteinen. Tätä kirjoittaessa emme vielä tiedä, miten äänestyksessä käy. Perussuomalaiset ovat nyt käyttäneet tilaisuutta hyväkseen viivästyttääkseen prosessia ja koetellakseen eduskunnan pitkäaikaisia pelisääntöjä. Demokratian ytimeen kuuluu, että äänestetään, kun asioista ollaan eri mieltä.  Sen jälkeen kunnioitetaan enemmistön kantaa. Nyt on ilmeistä, että eduskunnan suuren salin mahdollisuus äänestää asiasta halutaan estää niin pitkään kuin mahdollista. Se on surullista.

Kuljemme nyt myös kohti kuntavaaleja. Niissä on kyse sinun ja minun arjesta ja työ alkaa paikallistasolta. Siksi tulevat vaalit ovat myös niin tärkeät. Niissä on kyse siitä, miten kuntiamme ja kaupunkejamme tulevaisuudessa johdetaan. Käytä demokraattista oikeuttasi. Äänestämällä voit vaikuttaa!

Anna-Maja Henriksson

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50

Monta rautaa tulessa

Ministerin tehtävissä tottuu ajan myötä siihen, että on joka päivä kyettävä käsittelemään samanaikaisesti sekä pieniä että isoja asioita.
Anna-Maja Henriksson
30.10.2022 klo 14:43

Ryhmäpuheenvuorot

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26

Valtiopäivien avajaiskeskustelu

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.02.2024 klo 15:00

Vuoden 2024 talousarvioesityksen palautekeskustelu      

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2023 klo 11:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 22.11.2023, Mats Löfström, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
22.11.2023 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu nuorten tulevaisuudesta

Ryhmäpuheenvuoro 21.11.2023 Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.11.2023 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.1.–30.6.2024

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.11.2023 klo 15:10

Välikysymys sosiaali- ja terveydenhuollosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjkä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.10.2023 klo 14:44