Pyörät pyörimään

14.06.2020 klo 07:11
Pari vuotta sitten ilmestyneen ”Pohjalaasuuren käsikirjan” mukaan yritteliäs elämänasenne on pohjalaisuuden parasta perintöä nykypäivänä.

Sitä tarvitaan nyt koronakriisin keskellä, kun maailmanlaajuinen pandemia aiheuttaa ihmisten ja yritysten taloudelle suuria haasteita. Hallitus on jo aikaisemmin todennut, että turhien konkurssien välttäminen on tärkeää, ja siksi olemme tukeneet yrityksiä.

Hallitus päätti viime viikolla vuoden neljännessä, historiallisen suuressa 5,5 miljardin euron lisätalousarviossa panostaa niin talouden pyörien pyörittämiseen, koulutukseen, kuin lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Kun yritykset voivat hyvin ja ihmiset pääsevät töihin on yhteiskunnalla paremmat edellytykset ratkaista muita haasteita.

Muistan 90-luvun laman, kun nuorena pankkijuristina päivittäin käsittelin silloisen talouskriisin ihmisille aiheuttamia ongelmia. Koko koronakriisin ajan olen painottanut, että silloin tehtyjä virheitä ei saa toistaa. Lasten ja nuorten tulevaisuudesta ei pidä säästää. Siksi hallitus laittaa tässä lisätalousarviossa lapset ja nuoret keskiöön. Se on hieno päätös. Lisäsimme myös korkeakoulujen aloituspaikkojen määrää yhteensä 4 800 paikalla ja panostimme opiskelijoiden hyvinvointiin. Tulevaisuus saa siis tukea kaikilla opinasteilla. 

Talouden osalta hallitus esitteli laajan elvytyspaketin, jossa muun muassa Pohjanmaalle myönnettiin monta tärkeää infrahanketta. Toimenpiteiden joukossa on Kolpin rautatiesillan uusiminen ja ohituskaistojen sunnittelu valtatie 8:n Vaasa-Kokkola –välille. Olen myös iloinen, että pystyimme myöntämään puoli miljoonaa euroa suunnittelurahaa GigaVaasa- alueelle. Sillä on valtava potentiaali toimia moottorina tulevaisuuden investoinneille, ja alue on tärkeää kytkeä sujuvasti olemassa olevaan infrastruktuuriin.

Torstaina saimme hallituksen kanssa neuvoteltua rajojen avaamisesta. Norjaan, Tanskaan ja Islantiin sekä Baltiaan pääsee nyt matkustamaan ja sieltä voi matkustaa Suomeen ilman karanteenia. Ruotsin osalta tautitilanne ei vielä mahdollista rajan täydellistä avaamista, mutta kevensimme rajoituksia siten, että omalla veneellä voi matkustaa Ruotsiin. Sieltä, kuin myös muualta, saa tulla Suomeen, mikäli täällä on kesämökki tai muu asunto. Myös sukulaisuus- tai seurustelusuhde antavat mahdollisuuden tulla Suomeen. Työmatkaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on edelleen sallittua, ja Suomen kansalaisilla on tietysti aina oikeus tulla Suomeen ja matkustaa täältä pois.

Suomen ja Ruotsin väliset ystävyys- ja kauppasuhteet ovat meille tärkeitä. Tilannetta Ruotsin osalta tarkastellaan jatkuvasti, ja niin pian kuin mahdollista pitäisi voida sallia myös Vaasa-Uumaja –liikenne täysimääräisesti.

Kesä on nyt ovella ja monien kesälomasuunnitelmat ehkä helpottuivat näiden päätösten myötä. Rajoituksen purkaminen on mahdollista siksi, että olemme onnistuneet hyvin koronan vastaisessa taistelussa. Suositus on edelleen keskittyä tänä kesänä lomailuun kotimaassa. Ne, joilla on mökki, voivat hyvillä mielin viettää kesänsä siellä. Suomessa on myös paljon hienoja vierailukohteita, jotka ottavat ilomielin lomalaisia vastaan. Itse keskityn mökkeilyyn, jahka työtilanne sallii.

Tällaista historiallista ja kummallista kevättä en toivo Suomen koskaan kokevan uudelleen. Kesä tulee nyt sopivana hetkenä ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja pohtia tulevaa. Se tulee tarpeeseen.

Anna-Maja Henriksson

Nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja turvallisuuden tunnetta tulee vahvistaa

Valtioneuvosto on päättänyt Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmasta (VANUPO) vuosille 2024–2027. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist on erityisen tyytyväinen nuorten kuulemiseen ja osallistumiseen ohjelman valmisteluun.
Sandra Bergqvist
22.03.2024 klo 21:58

Ruotsin ja suomen kielen osaamista on vahvistettava

Viime hallituskaudella RKP vaati selvityksen siitä, miten toisen kotimaisen kielen eli ruotsin tai suomen pakollisuuden poistaminen ylioppilastutkinnosta on vaikuttanut kielten osaamiseen. Selvitys luovutettiin tänään opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonille. 
Anna-Maja Henriksson
21.03.2024 klo 22:04

Pettymystä ja tulevaisuuden uskoa

Metsä Board ilmoitti aiemmin tänään (21.3.2024), että he eivät tule etenemään Kaskisiin suunnitellun taivekartonkitehdashankkeen kanssa. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on pettynyt, mutta ilmaisee myös tulevaisuuden uskoa.
Anders Norrback
21.03.2024 klo 22:01

Lähipalvelut, yrittäjyys ja turvallisuus luovat perustan vahvalle aluekehitykselle

Eduskunta käsitteli tänään täysistunnossaan Keskustapuolueen välikysymystä, Liike Nyt -puolueen tukemana, hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa. 
Anders Norrback
20.03.2024 klo 15:39

Adlercreutz vieraili ensimmäisenä ministerinä Nato-Ruotsissa

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz tapasi kollegansa, Ruotsin EU-ministeri Jessika Roswallin Tukholmassa 11. maaliskuuta. Adlercreutz oli ensimmäinen ministeri, joka vieraili Ruotsissa sen jälkeen, kun Ruotsista tuli Naton jäsen.
Anders Adlercreutz
13.03.2024 klo 20:49

Rauhanajan yhteistyö vahvistaa Suomen integroitumista Natoon

Eduskunta on tänään keskustellut hallituksen selonteosta Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024. Kansanedustaja Joakim Strand piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron.
Joakim Strand
21.02.2024 klo 17:28

Ryhmäpuheenvuorot

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26

Valtiopäivien avajaiskeskustelu

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.02.2024 klo 15:00

Vuoden 2024 talousarvioesityksen palautekeskustelu      

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2023 klo 11:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 22.11.2023, Mats Löfström, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
22.11.2023 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu nuorten tulevaisuudesta

Ryhmäpuheenvuoro 21.11.2023 Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.11.2023 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.1.–30.6.2024

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.11.2023 klo 15:10

Välikysymys sosiaali- ja terveydenhuollosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjkä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.10.2023 klo 14:44