Tulevaisuusvaliokunta vierailee Vaasassa

28.11.2019 klo 09:59
Kansanedustaja Joakim Strand (RKP) on puheenjohtajan ominaisuudessa kutsunut eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Vaasaan. Tulevaisuusvaliokunta on aikaisemmin syksyllä tutustunut tutkimuskeskus CERNiin Sveitsissä, mutta valiokunnan ainoa virallinen kotimaanmatka suuntautuu Vaasaan.

Tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia. Valiokunnan toimialaan kuuluvat myös muun muassa valtioneuvoston tulevaisuusselonteko ja YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma (Agenda2030).

 

Olennainen osa matkaa on käydä sisäisiä keskusteluja valiokunnan tulevan vaalikauden painopistealueista. Valiokunta on myös tavannut/tulee tapaamaan muun muassa Vaasan kaupungin, Vaasan hovioikeuden,

 

Ammattikorkeakoulu Novian, Vaasan Yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun, Wärtsilän, Merenkurkun neuvoston, Vaasan Sähkön ja Wasa Innovation Centerin edustajia.

 

- Arvostan suuresti, että niin moni kollega puoluerajojen yli kiireisestä syksystä huolimatta ovat valmiita panostamaan kaksi päivää Vaasan-vierailuun keskellä viikkoa. Aloitimme kiertoajelulla, jonka aikana näytimme eri investointeja ympäri kaupunkia – sairaalasta Vaskiluodon projekteihin. Kollegat nauttivat myös Strömsö-vierailusta ja moni oli vakuuttunut, että osittain myös sen takia saimme todistaa Sportin voittoa illemmalla. ”Meni niin kuin Strömsössä!” on legendaarinen sanonta, joka on tunnettu koko maassa! toteaa Strand.

 

- On arvokasta pystyä antamaan syvällisempi kuva energiateknologiaklusterista ja ympärillä olevasta ekosysteemistä. Vaasalainen energia- ja ilmastoteknologia voi pelastaa maailman. On hienoa, että meillä on ystäviä eri puolueista ja eri puolelta Suomea, jotka yhdessä Vaasan seudun kanssa haluavat vahvistaa Suomea ja juuri tätä sektoria, Strand jatkaa.

 

Matkalle osallistuvat valiokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.), varapuheenjohtaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), sekä valiokunnan jäsenet Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (kok.) Ari Koponen (ps.), Sari Tanus (KD) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

 

SINUHE WALLINHEIMO (KOK.): " - Mielestäni kaikkien kansanedustajien pitäisi tutustua Vaasan energiaklusteriin. Täältä jokainen maakunta ja edustaja voisi oppia jotain. Täällä tehdään maailmanluokan innovointia monella saralla."

 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (VIHR): " - Eräs Tulevaisuusvaliokunnan keskeisistä tehtävistä on teknologiavaikutusten arviointi. Tällä matkalla olemme saaneet havaita Vaasan seudun laaja-alaisen dynaamisuuden uusien teknologioiden kehittäjänä sekä ennakkoluulottomana käyttäjänä. Eri toimialojen yhteen sovittaminen on myös alueen suuri vahvuus."

 

ARI KOPONEN (PS): " - Joka viikko eduskunnan salissa kuuluu varsinkin vihreiltä syytöksiä suomalaisia kohtaan, miten me emme tee mitään ilmastonmuutoksen eteen. Tämä vierailu Vaasan energiaklusterin vieraana osoitti jälleen, kuinka paljon me oikeasti teemme ongelman korjaamisen eteen. Suosittelen vierailua Vaasaan koko vihreiden eduskuntaryhmälle!"

 

VILLE KAUNISTO (KOK): " - Vaasan seudun yritys- ja innovaatiomaailmasta on hienoa viedä oppeja kotipuoleen yhteistyön mahdollisuuksista."

 

SARI TANUS (KD): " - Vaasassa on tekemisen meininki monella sektorilla. Haasteet on nähtävä mahdollisuuksina. Asenne ja tahtotila ratkaisevat ja sitä kaupungista löytyy. Upeaa oli nähdä tätä myös jäähallissa ja todistaa Vaasan Sportin 5-4 voitto Kookoosta. Siitä se nousu alkoi!"

 

MARKO ASELL (SDP): " - Tulevaisuusvaliokunnan matka on mennyt kuin Strömsöössä, jossa myös kävimme. Vaasan seudun vaikuttajien kova itseluottamus, rohkeus ja luova ”hulluus” on selvästi avain menestykselle. Yritysten vahva osaaminen ja yhteistyökyky takaa menestyksen myös jatkossa. Vaasassa on nostetta."

Joakim Strand

Uudistus asiakasmaksuissa on askel tasa-arvoisempaan sosiaali – ja terveydenhoitoon

Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu asiakasmaksulain muuttamisesta.
Veronica Rehn-Kivi
22.09.2020 klo 15:07

Nyt on elvyttämisen aika

Anna-Maja Henriksson
17.09.2020 klo 18:30

TV-ohjelmien on oltava tasavertaisesti ja esteettömästi saatavilla kaikille

Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta. Ehdotuksessa esitetään muun muassa parannuksia tv-ohjelmien tekstitykseen suomeksi ja ruotsiksi niin, että ne ovat riittävän selkeitä ja ymmärrettäviä kuluttajalle. Tarkoituksena on edistää erityisesti kuulovammaisten saavutettavuutta. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) pitää ehdotusta tervetulleena.
Veronica Rehn-Kivi
16.09.2020 klo 19:03

Alijäämä on väistämätön, mutta tulee ottaa vakavasti

Adlercreutzin mukaan nyt on tärkeää, että houkuttelemme Suomeen investointeja ja että panostamme työllisyysastetta parantaviin toimenpiteisiin työmarkkinoita sujuvoittamalla ja tasa-arvoa parantamalla
Anders Adlercreutz
16.09.2020 klo 18:34

Uudistamme Suomea ja hoidamme koronakriisin

Korkeampi työllisyys ja suotuisa toimintaympäristö yrityksille ovat tärkeitä edellytyksiä hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Thomas Blomqvist ja Anna-Maja Henriksson
16.09.2020 klo 18:31

Tarvitaan tutkimusta kolulakkautusten vaikutuksista lapsiin

Vuodesta 1990 lähtien peruskouluja on lakkautettu vuosittain noin 100, mikä tarkoittaa, että yli puolet maan peruskouluista on suljettu viimeisten 30 vuoden aikana.
Sandra Bergqvist
14.09.2020 klo 13:45

Translain uudistaminen on edettävä!

Hallituksen selkeä tavoite on vahvistaa sukupuolivähemmistöjen ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on translain uudistaminen.
Thomas Blomqvist
12.09.2020 klo 11:26

Puurakentamisella on monta hyötyä

Puun käyttöaste rakennusmateriaalina tullaan kaksinkertaistamaan tämän hallituskauden aikana. Hallitusohjelmassa on useita toimenpiteitä, joiden avulla kehitystä viedään toivottuun suuntaan, muun muassa tänään julkaistut kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle.
Thomas Blomqvist
08.09.2020 klo 17:45

Ryhmäpuheenvuorot

Pääministerin ilmoitus EU:n elpymisrahastosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.09.2020 klo 14:54

Vuoden 2020 viides lisätalousarvioesityksen lähetekeskustelu.

Ryhmille annettiin 2 minuutin pituisen puheenvuoron. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron piti edustaja Anders Adlercreutz.
Anders Adlercreutz
08.09.2020 klo 16:18

Neljäs lisätalousarvio

Lähetekeskustelussa ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.06.2020 klo 15:29

Palautekeskustelu julkisen talouden suunnitelmasta

Ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Veronica Rehn-Kivi 9.6.2020.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2020 klo 15:30

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.7.–31.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro 6.5.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 18:00

Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamisesta

Ryhmäpuheenvuoro, edustaja Anders Adlercreutz. Puhe on kaksikielinen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 14:58

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2021–2024

Ryhmäpuheenvuoro 21.4.2020, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.04.2020 klo 15:00

Lähetekeskustelu valmiuslaki 17.3.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.03.2020 klo 18:00

Valtiopäivien avauskeskustelu 11.2.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.02.2020 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu, al-Hol

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 15:00