– Ruotsi on Suomen lähin yhteistyökumppani, ja tiedonvaihdon tiivistämisestä on paljon hyötyä. Maiden välinen yhteistyö on historiallisesti ollut läheinen, ja läheistä yhteistyötä on syytä jatkossakin vaalia, Bergqvist sanoo.
Hallitusten yhteiskokouksessa keskusteltiin muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Ruotsissa on kiinnitetty paljon huomiota nuorten ruutuaikaan ja sen vaikutuksiin lasten ja nuorten hyvinvointiin.
– Digilaitteiden lisääntynyt käyttö on asettanut haasteita niin keskittymiskyvylle, kielen kehitykselle kuin lasten ja nuorten fyysiselle aktiivisuudelle. Tähän keskusteluun meidän on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota ja tässä yhteydessä voimme myös hyödyntää Ruotsin tietoaineistoa, Bergqvist sanoo.
Yhteiskokouksen ohjelmaan kuului myös kahdenvälisiä vierailuja. Ministeri Bergqvist vieraili yhdessä ministeri Juuson ja ruotsalaisten kollegoidensa kanssa ministeri Forssmedin ja ministeri Ankarberg Johanssonin kanssa perhekeskuksessa Rinkebyssä. Perhekeskukseen kokoontuu laajasti eri toimijoita ja siinä keskitytään koko perheen osallistavaan ennaltaehkäisevään toimintaan.
– Meillä on samankaltaisia haasteita molemmissa maissa, joissa esimerkiksi jo aktiiviset nuoret hakeutuvat yhä useampiin aktiviteetteihin ja perheet, jotka jo voivat hyvin, tietävät myös, mistä lisäapua voi tarvittaessa saada. Heikoimmassa asemassa olevien tavoittamiseksi tarvitaan lisäpanostuksia matalan kynnyksen toimintaan. Vierailun aikana kuulimme esimerkkejä avoimista varhaiskasvatusryhmistä ja nuorten spontaanijalkapallosta viikonloppuisin. Mielekkäät vapaa-ajan toiminnat ehkäisevät syrjäytymistä nuoren myöhemmässä elämänvaiheessa, Bergqvist päättää.