Hybridiuhkien torjumisessa vaaditaan yhteistyötä, ei hajaannusta

24.11.2021 klo 14:57
Eduskunta keskusteli tänään välikysymyksestä koskien Suomen varautumista siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.

Välikysymyksen mukaan Suomen varautuminen hybridihyökkäyksiin on puutteellista, mikäli joudumme vastaavaan tilanteeseen kuin mitä Puolan ja Liettuan rajalla on tapahtumassa. Siellä viattomia ihmisiä käytetään häikäilemättömästi hyväksi lähettämällä heidät rajalle.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheessa Mats Löfström nosti esiin, että niin hallitus kuin eduskuntaryhmäkin ovat asiasta eri mieltä.

– Suomen valmiustaso on korkea. Nyt kyseessä on yksi useista pelottelukampanjoista, joiden ainoa tavoite on saada meidät tuntemaan olomme turvattomiksi. Maatamme sitovat kansainväliset velvoitteet eivät estä meitä vastaamasta tehokkaasti hybridivaikuttamiseen, Mats Löfström sanoo.

Hallitus on tehnyt valmistelevaa työtä valmiuslain päivittämiseksi ja parlamentaarinen kokous tullaan kutsumaan koolle keskustelemaan kokonaisuudistuksesta. Välikysymyksen jättämisen sijaan yhteistyöstä olisi enemmän hyötyä. Ruotsalainen eduskuntaryhmä tukee työtä hybridivaikuttamisen ehkäisemiseksi toimimalla johdonmukaisesti yhteisten periaatteiden mukaan sekä käyttämällä työkaluja kuten aktiivista ulkopolitiikkaa, toimivaa oikeusvaltiota, demokraattista järjestelmää ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Näiden oikeuksien turvaaminen ja kansalaisten turvallisuus eivät sulje toisiaan pois.

– Meillä Suomessa on pitkäaikainen perinne siitä, että valtakunnan turvallisuutta koskevia kysymyksiä ei politisoida eikä Suomen puolustussuunnitelmasta keskustella julkisesti. Tämän takia välikysymyksen jättäminen ei ole rakentavaa eikä vastuullista. Meidän täytyy myös jatkaa yhteistyötä yli puoluerajojen sekä hallituksen ja opposition välillä valtakunnan turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tätä kansalaiset odottavat meiltä päättäjiltä, Löfström sanoo.

Mats Löfström
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri