Jokaisella tulee olla oikeus määritellä oma juridinen sukupuolensa

11.11.2021 klo 19:26
Kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) osallistui tänään eduskunnan täysistunnon keskusteluun Oikeus olla-kansalaisaloitteesta, joka käsittelee translain uudistusta.

- Olemme tänään huomattavasti tietoisempia ihmisoikeuksista, sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja transhenkilöiden tarpeesta saada hoitoa jo nuorena. Jokaisella tulee vähintään olla oikeus määritellä oma juridinen sukupuolensa, kuten sen tuntee oikeaksi, sanoo Eva Biaudet.
 
Kokemus siitä, että on syntynyt väärään sukupuoleen voi nuorelle transhenkilölle olla erityisen haastavaa silloin kun keho muuttuu näkyvimmin toiseen, hänelle väärään sukupuoleen, murrosiän aikana.
 
-Tiedämme, että tämä elämäntilanne voi olla nuoren mielenterveydelle vaikea ja jopa aiheuttaa itsetuhoisuutta. Yhteiskunnan tehtävä on tukea jokaista meistä elämään hyvää elämää juuri sellaisena kuin on, ja meidän tulisi aktiivisesti pyrkiä poistamaan syrjivä lainsäädäntö. Se edellyttää lainsäätäjän paneutumista myös sukupuolivähemmistöjen asemaan ja oikeuksiin, sanoo Eva Biaudet.
 
Eva Biaudet jatkaa toteamalla, että tarvitsemme uuden translain jossa lapsen edun ensisijaisuus huomioidaan.
 
-Lapsen edun ensisijaisuus merkitsee tässä tapauksessa lapsen tahdon kuulemista. Tarvitsemme lain, joka antaa nuorille 15 vuotta täyttäneille itsenäisen oikeuden määritellä juridinen sukupuolensa, ja nuoremmille, vanhempiensa tai huoltajansa suostumuksella oikeuden määritellä sukupuolensa.

Eva Biaudet
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri