Kansanedustajat Bergqvist ja Marttinen: Hiittisten ja Rauman merivartioasemien toiminta pitää turvata

04.11.2021 klo 15:17

Kansanedustajat Sandra Bergqvist (RKP) ja Matias Marttinen (kok.) ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen Hiittisten ja Rauman merivartioasemien säilymisestä. Rajavartiolaitoksen säästösuunnitelmien yhteydessä on noussut esiin keskustelu merivartioston tilojen vähentämisestä. Edustajat pitävät merivartioston toimipisteiden karsintaa uhkana saaristomerenkulun turvallisuudelle.


- Rajavartiolaitoksella on tärkeä tehtävä saariston pelastustehtävissä. Paikallinen merivartiosto tuntee alueet hyvin ja osaa antaa elintärkeää pelastusapua onnettomuustilanteissa. Merivartioasemia vähentämällä avunsaanti saaristossa viivästyy. Tällaista heikennystä turvallisuuteen ei saa päästää syntymään, Bergqvist ja Marttinen huomauttavat.

Rajavartiolaitoksen taloutta kiristävät investoinnit kahteen monitoimiseen ulkovartiolaivaan. Edustajat pitävät investointeja tarpeellisina, mutta huomauttavat, että niillä voi operoida vain päämerenkulkuväylillä. 

- Investointi ulkovartiolaivoihin ei oikeuta merivartioasemien karsimista. Turvallisuudesta pitää huolehtia yhdenvertaisesti niin merellä kuin myös saaristossa, edustajat vaativat.

- Turvallisuudesta vastaavan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) on vastattava siihen, mitä muutoksia merivartioston toimipisteisiin suunnitellaan ja miten merivartioston läsnäolo Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa turvataan myös jatkossa, Bergqvist ja Marttinen päättävät.
Sandra Bergqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri