Hyvä, että koululakkautusten todellisia vaikutuksia selvitetään

11.10.2021 klo 12:59

Suomen peruskouluista 55 prosenttia on lakkautettu viimeisten 30 vuoden aikana. Tämä kehitys huolestuttaa kansanedustajaa ja Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajaa Sandra Bergqvistiä (RKP), koska lakkautukset kohdistuvat lähes kategorisesti maaseudun ja saariston kouluihin.

- Koulujen laajamittaisista lakkautuksista huolimatta on tehty hyvin vähän tutkimusta koulujen lakkautusten vaikutuksista lapsiin ja heidän oikeuteensa tasavertaiseen ja turvalliseen koulunkäyntiin. Lisäksi tutkimus vaikutuksista varsinkin pienten paikkakuntien paikallisyhteisöihin, ja koululakkausten todellisista säästöistä on puutteellinen, Bergqvist sanoo.

Bergqvist pitää siksi saaristoasiain neuvottelukunnan, maaseutupolitiikan neuvoston, ja lapsiasiavaltuutetun toimiston käynnistämää arviointitutkimusta lasten oikeuksien toteutumisesta peruskoulujen sulkemisen yhteydessä tervetulleena. 

- Pienillä paikkakunnilla paikallisen koulun sulkeminen voi johtaa pitkiin koulumatkoihin, mikä puolestaan ​​vaikuttaa lasten ja nuorten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Me aikuiset valitamme siitä, että lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän, mutta mitkä ovat heidän todelliset mahdollisuutensa siihen, kun me aikuiset pakotamme heidät istumaan koulukyydeissä jopa kolme tuntia päivässä, Bergqvist sanoo. 

- Koulu on usein paljon muutakin kuin pelkkä opetusyksikkö. Harrastustoiminta ja suuri osa sosiaalisista verkostoista syntyy koulun ympärillä. Koulun sulkemisella on siksi välittömiä seurauksia paikallisyhteisölle. Olen iloinen siitä, että tutkimuksessa myös arvioidaan, mitä kouluverkon harveneminen merkitsee saariston taloudellisen kehityksen ja vetovoiman kannalta, Bergqvist sanoo. 

Sandra Bergqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri