Turvallisuuspolitiikassa laaja agenda

11.11.2020 klo 15:10
Suomi korostaa ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja tasa-arvon aktiivista edistämistä.

Tätä painotti kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) ryhmäpuheessaan eduskunnan keskustelussa ulko- ja turvallisuuspolitiikan selonteosta keskiviikkona.

– Selonteko osoittaa myös selvästi, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on hyvin laaja-alaista. Nykyään siinä on kyse kestävän kehityksen ja demokratian perusteista. Keskeinen tavoite on myös tasa-arvo, johon kuuluu naisten ja tyttöjen poliittisen ja taloudellisen osallistumisen lisääminen ja heidän roolinsa vahvistaminen rauhanprosesseissa ja kriisinhallinnassa.

Biaudet alleviivasi pohjoismaista turvallisuusyhteistyötä – erityisesti Ruotsin kanssa – EU:n roolia ja näki USA:n presidenttivaalituloksen myötä, että kansainvälisessä yhteistyössä puhaltaa uusia tuulia.

– Nyt on vähän helpompi hengittää. Usko ihmisyyteen, ihmisarvoon ja kunnioittavaan keskusteluun – toivonkipinä – on palannut politiikkaan. Meidän on ymmärrettävä Pohjoismaiden brändin arvo millä kansainvälisellä areenalla tahansa. Meidän kannattaa toimia yhdessä epävakaassa kansainvälisessä toimintaympäristössä, Biaudet sanoo.

Itämeren alueen turvallisuustilanteen muutoksilla on erityisen paljon vaikutusta Suomeen. Biaudet näkee tärkeänä, että Suomella on toimivat suhteet Venäjään. Suhteen kehittämisessä hän ei näe oikotietä.

– EU:n tulee olla vahva Krimin laittoman liittämisen seurauksena asetettujen pakotteiden suhteen. Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisuun tähtäävien Minskin sopimusten täysi toimeenpano on edellytyksenä EU:n ja Venäjän suhteiden uudelleen arvioinnille.

Eva Biaudet
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri