Bergqvist haluaa alennetut ja kohtuulliset sähkönsiirtomaksut

12.10.2020 klo 19:37
Maanantaina YLE julkaisi selvityksen sähköyhtiöiden viime vuosina nousseista sähkönsiirtohinnoista. Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist näkee selvityksen myönteisenä askeleena ongelman ratkaisemiseksi.

- Tämä selvitys totea sen, mitä monet suomalaiset ovat kokeneet jo pidemmän ajan - että hinnankorotukset eivät ole olleet kohtuullisia, Bergqvist sanoo.

Sähkönsiirtomaksujen nousu on toistaiseksi perusteltu sähköverkon laajentamisen kustannuksilla sekä investoinneilla, jotka tekevät sähköverkon myrskynkestäväksi. YLE: n selvityksen mukaan nämä investoinnit ovat kuitenkin vain pieni osa kuluttajan todellisesta hinnankorotuksesta.
 
- Niin merkittäviä hinnankorotuksia, mitä viime aikoina on tehty, on oltava perusteltua. Jos hinnat nousevat, investoinnit on tehtävä samalla nopeudella, Bergqvist sanoo.
 
Hallitusohjelmassa todetaan, että mahdollisuus rajoittaa nykyisestään sähkönsiirtomaksujen vuotuista korotusta tulee selvittää. Bergqvist toivoo, että tämän selvityksen yhteydessä paitsi hillitään hinnankorotukset, mutta myös tarkastetaan järjestelmää kokonaisuudessaan.
 
- Järjestelmässä on selkeä virhe. Kuluttajat ovat jääneet kokonaan yhtälön ulkopuolelle, kun Energiaviraston valvontamalliin tehtiin muutoksia viisi vuotta sitten. Kuluttajien on saatava vastinetta rahalle, Bergqvist sanoo.

Sandra Bergqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri