Kolme konkreettista ehdotusta ruotsinkielisen hoidon parantamiseksi

26.09.2020 klo 17:34
RKP: n puoluepäivänä 26.9 pitämässään puheessa RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaaja Sandra Bergqvist korosti, että toimivan ruotsinkielisen hoidon saamiseksi tarvitaan resursseja, tietoa ja rakennetta.

- Tarvitsemme uuden rahoitusmallin soteuudistukselle, joka takaa hyvän ja yhdenvertaisen hoidon kaikille. Sitä nyt ehdotettu malli ei tee, Bergqvist sanoo. 


Uusi väitöskirja Helsingin yliopistossa osoittaa, että Suomessa ei ole tutkittu kielen merkitystä hoidossa, kun on kyse hyvän suhteen luomisesta lääkärin ja potilaan välille. Kun THL muutama vuosi sitten listasi 600 terveydenhuollon laatutekijää, mikään niistä ei koskenut kieltä.

-Tämä osoittaa, kuinka laaja ymmärtämättömyys on kielen tärkeydestä terveydenhuollossa. Emme voi puhua yhdenvertaisesta hoidosta, jos ruotsinkieliset potilaat kokevat jatkuvasti suurta epävarmuutta, koska viestintä terveydenhuollon työntekijöiden kanssa ei toimi, Bergqvist sanoo.

Sote-uudistuksen myötä syntyy 8 kaksikielistä maakuntaa. Bergqvist ehdottaa, että maakunnissa, joissa kielellinen jakautuminen on epätasaista, asetetaan ruotsinkielisten hoitoketjujen johtaja.

- Tällaisen johtajan nimenomainen tehtävä olisi varmistaa, että ruotsinkieliset potilaat tapaavat ruotsinkielistä henkilökuntaa ja että koko hoitoketju toimii ruotsiksi, Bergqvist sanoo.
Sandra Bergqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri