Hienoa, että hallitus helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella

20.05.2020 klo 15:30
Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) iloitsee, että hallitus on tänään päättänyt helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella.

Valtiontakaukset myönnetään maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) kautta enintään 15 miljoonan euron edestä. Osa tuesta kohdistuu myös turkistalouteen.

 
Pandemia iski ensimmäisten joukossa turkisalaan kokonaisuudessaan, eikä alan kärsimys ole jäänyt huomaamatta. RKP on tehnyt kovasti töitä Makera-tuen eteen. Elinkeinon taloudellinen merkitys, niin kansallisella kuin maakuntatasolla, on suuri.  On meidän kaikkien etu, että vältämme turhat konkurssit ja että pelastamme työpaikat, Norrback sanoo.
 
Myös maaseutuelinkeinoilla on ollut vaikeaa keväällä koronaviruksen takia. Turkisalan lisäksi myös monet ruoantuottajat ja -jalostajat sekä maatilamatkailun yritykset ovat vaikeuksissa, kun kysyntä on kadonnut maailmanlaajuisten ja kansallisten rajoitusten ja kieltojen takia. Myös viivästykset kuljetuksissa sekä
vaikeudet maksukyvyssä aiheuttavat maaseutuelinkeinon yrittäjille suurta päänvaivaa.
 
Toinen valtava huolenaihe on työvoimapula. On hyvä, että hallitus on jo päättänyt purkaa useita kausityövoiman maahantulon rajoituksia ja sallii kevään ja alkukesän tarpeisiin 4 500 henkilön maahantulon EU:n ulkopuolelta.  Hallitus kääntää kaikki kivet kausityövoiman turvaamiseksi ja on päättänyt väliaikaisesti helpottaa turvapaikanhakijoiden ja jo maassa olevien ulkomaalaisten työnteko-oikeutta. Toimenpiteet ovat hyvin tervetulleita.
 
Norrback muistuttaa kuitenkin, että tilanne on vieläkin hyvin akuutti. Edelleen tarvitaan myös muita keinoja ja ratkaisuja, jotta kaikki ne 16 000 kausityöntekijää, jotka tavallisesti saapuvat maahan työskennelläkseen etenkin puutarhatuotannossa ja metsämarjanpoiminnassa, voidaan korvata.

 
Anders Norrback
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri