Meidän on varmistettava harvinaista sairautta sairastavien potilaiden lääkitys

08.05.2020 klo 17:24
Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen lääkkeiden saatavuudesta potilaille, joilla on harvinainen sairaus.

Lääkekorvausjärjestelmän tehtävänä on turvata sairauden hoidossa tarpeelliset avohoidon lääkkeet kohtuullisin kustannuksin. Harvinaisten sairauksien osalta tämä ei tällä hetkellä toteudu Suomessa.

 

- Harvinaisia sairauksia varten kehitellään jatkuvasti uusia lääkkeitä. Tulevaisuudessa saatamme pystyä hoitamaan sairauksia, joita ei tällä hetkellä pystytä hoitamaan lääkkeillä. Terveydenhoitojärjestelmämme on pystyttävä reagoimaan tähän kehitykseen, Rehn-Kivi sanoo.

 

Suomessa päätöksen avohoidossa käyttöönotettavista lääkkeistä tekee lääkkeiden hintalautakunta HILA, joka toimii sosiaali – ja terveysministeriön alaisuudessa. Rehn-Kiven mielestä harvinaisissa sairauksissa käytettävien lääkkeiden arviointia ja rahoitusta tulisi tarkistaa nyt samaan aikaan soteuudistuksen kanssa.

 

- Kaikilla kansalaisilla on oikeus hyvään elämään. Kaikilla potilailla, myös harvinaisia sairauksia sairastavilla, on oltava oikeus ja taloudellinen mahdollisuus lääketieteelliseen hoitoon silloin, kun sellainen on, Rehn-Kivi sanoo.

Veronca Rehn-Kivi
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri