Jörn Donner oli suuri persoona

30.01.2020 klo 20:04

Jörn Donner oli sekä yhteiskuntavaikuttajana että kulttuurihenkilönä suuri persoona. Näin sanoo puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz saatuaan tiedon Jörn Donnerin poismenosta.

– Taitava poliitikko ja ystävä on nukkunut pois. Jörn Donner eli uskomattoman vaiheikkaan elämän yhtenä aikamme suurista kulttuuriprofiileistamme ja yhteiskunnallisista keskustelijoistamme. Kun Jörn puhui, kaikki kuuntelivat. Hän oli perillä asioista, ajatteli selkeästi ja osasi miellyttävällä tavalla provosoida. Kuuntelin aina mielelläni hänen näkemystään maailman menosta ryhmäkokouksissamme eduskunnassa. Kunnioitamme hänen muistoaan, sanoo Anna-Maja Henriksson.

 

Ennalta määritellyt totuudet eivät olleet häntä varten, vaan hän muodosti itse maailmankuvansa, sanoo Anders Adlercreutz.

– Itselläni ei valitettavasti ollut tilaisuutta tehdä töitä hänen kanssaan. Myös eduskunnan työtä tarkkailleen ulkopuolisen on ollut helppo huomata, kuinka oppinut Jörn Donner oli, ihmisenä ja poliitikkona. Eduskunnassa hän toimi erityisesti ulkoasiainvaliokunnassa ja hän analysoi maailman tilannetta lukemalla päivittäin keskeisiä ulkomaisia lehtiä ja aikakausjulkaisuja, sanoo Adlercreutz.

 

Donner toimi Rkp:n edustajana eduskunnassa ensin vuosina 1987-1995, lyhyen hetken vuonna 2007 ja sitten hän palasi 2013-2015. Hän oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuosina 1990-1991.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck muistaa Donnerin kansanedustajana, jonka kanssa oli hyvin helppo tehdä yhteistyötä.

– Donnerhan oli henkilö joka julkisesti saattoi olla hyökkäävä, mutta päivittäisellä tasolla ei koskaan ollut vaikeaa tehdä yhteistyötä hänen kanssaan eduskunnassa. Hän saattoi kritisoida eduskuntaa kirjoissaan, mutta uskon sen tavallaan olleen paikka, jossa hän viihtyi. Kun hän viime vuoden maaliskuussa julkaisi viimeisen kirjansa halusi hän nimenomaan tehdä sen eduskunnassa, sanoo Stenbäck.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri