Ruotsinkielinen palomieskoulutus turvattava

29.11.2019 klo 14:49

 

Kansanedustajat Veronica Rehn-Kivi (RKP) ja Sandra Bergqvist (RKP), jotka myös toimivat Ruotsinkielisen Palo- ja pelastusalan liiton sekä Folktingetin puheenjohtajina, tapasivat eilen Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Peter Johanssonin ja Ahvenanmaan vt. pelastusjohtajan Karl Nordlundin, keskustellakseen ruotsinkielisestä palomieskoulutuksesta. Vaikka tarve ruotsinkieliselle koulutukselle Suomessa on suuri, edellinen ruotsinkielinen kurssi järjestettiin vuonna 2011. Pula ruotsia osaavasta henkilökunnasta pelastustoimessa on tulevaisuudessa tosiasia, ellei toimiin ryhdytä.

- Tällä hetkellä ongelmana Suomessa on, että ainoa valtion tukema palomieskoulutus järjestetään suomen kielellä Kuopiossa. Kiinnostus ammattiin on suuri myös ruotsinkielisten keskuudessa, mutta potentiaaliset palomiesopiskelijat valitsevat kielen takia olla kokonaan kouluttautumatta tai vaihtoehtoisesti he lähtevät Ruotsiin opiskelemaan, jossa koulutus ei ole verrattavissa Suomessa saatavaan koulutukseen, Rehn-Kivi sanoo.

Sekä Rehn-Kivi että Bergqvist painottavat, että ratkaisu ongelmaan on löydettävä. Mahdollisena ratkaisuna he korostavat mahdollisuutta lainsäädännön kautta antaa vastuu ruotsinkielisen palomieskoulutuksen järjestämisestä Helsingin pelastuskoululle sote-uudistuksen yhteydessä. Helsingin pelastuskoulun toimintaa rahoittaa tällä hetkellä Helsingin kaupunki ja tällainen ratkaisu takaisi samalla pelastuskoulun jatkuvan alueellisen toiminnan.

- Tämä asia on ajankohtainen koko maassa. Meidän on pystyttävä takaamaan, että pelastustoimi myös jatkossa toimii molemmilla kansalliskielillämme. Tässä on ennen kaikkea kyse yksittäisten kansalaisten turvallisuudesta, Bergqvist sanoo.

Sandra Bergqvist ja Veronica Rehn-Kivi
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri