Kaltoinkohtelulle on saatava loppu

01.02.2019 klo 11:40
Ruotsalainen eduskuntaryhmä on tänään muun opposition kanssa jättänyt välikysymyksen vanhustenhoidosta. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi asettuu vahvasti välikysymyksen taakse.

- Uutiset puutteellisesta vanhustenhoidosta on valitettavasti vain pintaraapaisuja. Nykypäivän ikääntymispolitiikassa pyritään tukea vanhuksia niin, että he pystyisivät asumaan kotona mahdollisimman pitkään.  Ajatus on kaunis, mutta valitettavasti aivan liian moni vanhus tuntee itsensä yksinäiseksi ja turvattomaksi, jopa vangiksi omassa kodissaan, kotihoidosta ja tukipalveluista huolimatta. Heillä pitää olla oikeus muuttaa palvelukotiin, jossa henkilöstöä on riittävästi, laatukriteerit täyttyvät ja ympäristö on kodikas. Toiminnan valvonta ei voi yksinään perustua omavalvontaan. Vanhukset eivät voi joutua ojasta allikkoon, Rehn-Kivi sanoo.


Suomi tulee kaukana perässä muista Pohjoismaista mitä tulee vanhustenhuoltoon. Suomessa vanhustenhuoltoon käytetään 1,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ruotsissa taas 2,2 prosenttia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on painottanut, että suurin vaikeus koskien ostopalveluita johtuu kuntien huonosta hankintaosaamisesta. Hänen mielestään uudet maakunnat ovat ratkaisu tähän ongelmaan. Rehn-Kivi ei ole täysin vakuuttunut.

- Mistä kaikki hankinta-asiantuntijat yhtäkkiä saadaan, jos heitä ei ole nytkään? Valinnanvapauden takia ilmestyy paljon uusia yksityisiä toimijoita, joiden takia näitä asiantuntijoita on oltava entistä enemmän. Nyt tarvitaan riittäviä resursseja, jotta voimme taata turvallisen ja ihmisarvoisen elämän vanhuksillemme ja jotta pääsemme pohjoismaalaiselle tasolle vanhustenhuollossa, Rehn-Kivi sanoo
Veronica Rehn-Kivi
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri