Absurt att tänka sig landskapsval i januari

Publicerad 30.06.2017 kl. 10:10
Riksdagens grundlagsutskott har krävt stora förändringar i vårdreformen angående valfriheten och bolagiseringskravet som regeringen föreslog.
- Det innebär att regeringen nu har fått en rejäl bakläxa av grundlagsutskottet. Regeringen bär nu ett ansvar för att utarbeta en vårdreform som uppfyller grundlagens krav. Inga hastverk kan tillåtas, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.

- Därför är det absurt att understatssekreterare Tuomas Pöysti nu talar om att man trots allt kan hålla landskapsvalet i januari 2018. Hur kan man ens tänka sig att ordna val då man inte vet hur landskapen ska ordna social- och hälsovården? Det här visar på ett stort förakt mot demokratin och jag hoppas verkligen att regeringen inser att landskapsvalen inte kan hållas om sex månader, säger Nylander.
Mikaela Nylander
59172_t.jpg

Knock-out för regeringens vårdreformsmodell

- Grundlagsutskottets utlåtande är en knock-out för regeringens vårdreformsmodell. Det är solklart, även om regeringen nu försöker förfina saken. Man kan fråga sig ifall det någonsin har funnits en regeringsproposition som innehåller så här mycket grundlagsstridigheter, säger SFPs partiordförande och medlem i grundlagsutskottet, Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henriksson
Publicerad 29.06.2017 kl. 13:02
59148_t.jpg

Massflytten av personal kan bli en bomb

Vad tänker regeringen göra för att trygga personalens välmående i landskapsreformen, frågade riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi under debatten om planen för de offentliga finanserna.
Veronica Rehn-Kivi
Publicerad 28.06.2017 kl. 09:12
59142_t.jpg

Regeringen måste våga nu

Fastän prognoserna är bättre nu för Finlands ekonomi, måste regeringen inse behovet av strukturreformer. Prognoserna visar att tillväxten annars riskerar mattas av. Det betonade riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) då riksdagen på tisdagen diskuterade statsfinanserna.
Mats Nylund
Publicerad 27.06.2017 kl. 14:20
SFP, Nylands valkrets
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Egentliga Finlands valkrets