Regeringen måste våga nu

Publicerad 27.06.2017 kl. 14:20
Fastän prognoserna är bättre nu för Finlands ekonomi, måste regeringen inse behovet av strukturreformer. Prognoserna visar att tillväxten annars riskerar mattas av. Det betonade riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) då riksdagen på tisdagen diskuterade statsfinanserna.

– Vi behöver flera strukturella reformer för att luckra upp flitfällor och för att förbättra sysselsättningen. Familjeledigheterna bör förnyas nu, behovsprövningen av utländsk arbetskraft borde slopas och sedan behövs ett nationellt program för bättre arbetshälsa, säger Nylund.

 

Han understryker att det krävs målmedvetna åtgärder på olika plan för att backa upp småföretagare och därmed komma fram till en mer hållbar ekonomisk politik.

Nylund kritiserar den nygamla regeringen för att fortfarande styras för mycket av det sannfinska politiska arvet.

– Är det så att regeringens minsta grupp Blå framtid ges makt att bromsa det självklara beslutet att nu höja Finlands flyktingkvot? Man har sett mycket litet av den omtalade nya värdegrunden i Sipiläs kabinett, säger Nylund.

Mats Nylund
59178_t.jpg

Absurt att tänka sig landskapsval i januari

Riksdagens grundlagsutskott har krävt stora förändringar i vårdreformen angående valfriheten och bolagiseringskravet som regeringen föreslog.
Mikaela Nylander
Publicerad 30.06.2017 kl. 10:10
59172_t.jpg

Knock-out för regeringens vårdreformsmodell

- Grundlagsutskottets utlåtande är en knock-out för regeringens vårdreformsmodell. Det är solklart, även om regeringen nu försöker förfina saken. Man kan fråga sig ifall det någonsin har funnits en regeringsproposition som innehåller så här mycket grundlagsstridigheter, säger SFPs partiordförande och medlem i grundlagsutskottet, Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henriksson
Publicerad 29.06.2017 kl. 13:02
59148_t.jpg

Massflytten av personal kan bli en bomb

Vad tänker regeringen göra för att trygga personalens välmående i landskapsreformen, frågade riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi under debatten om planen för de offentliga finanserna.
Veronica Rehn-Kivi
Publicerad 28.06.2017 kl. 09:12
SFP, Nylands valkrets
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Egentliga Finlands valkrets