Työllisyystavoite asetettava 80 prosenttiin

05.10.2017 klo 11:46
”Meillä on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, sen etuudet ja palvelut, mutta työllisyysaste on eteläeurooppalainen.” Näin valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoi ennen budjetin käsittelyä vuosi sitten. Valtiovarainministeriön vahva mies olisi voinut sanoa jälleen samoin, sillä tarvitaan kokonaan uutta tavoitetasoa työllisyysasteen osalta. 

Paremmista ajoista huolimatta, työllisyysaste on edelleen noin 70 prosenttia. Edes hallituksen 72 prosentin tavoitteella – mikä valitettavasti ei ihan heti näytä toteutuvan – emme pääse lähelle kohtuullista pohjoismaista tasoa. Työllisyys on saatava muiden pohjoismaiden tasolle ja pidemmän päälle 80 prosenttiin. Ahvenanmaa on jo tuolla tasolla, ja myös Pohjanmaan vientirannikko on lähellä 75 prosenttia jo nykyisin. Mahdotonta tämä ei siis suinkaan ole. Ruotsissa työelämää uudistettiin yli kymmenen vuotta sitten – itse asiassa sosialidemokraattisen hallituksen aikana – ja siellä voidaan nyt nauttia tämän hedelmiä 77 prosentin työllisyysasteena.

Meidän on syytä selvästi nähdä maamme kilpailuedut ja uskaltaa panostaa uudistuksiin, joita taloudessamme tarvitaan. Moderneissa työyhteisöissä käydään rakentavaa vuoropuhelua ja arvostetaan hyvää johtajuutta. Hallituksen talousarvioesityksessä on esimerkkejä hyvistä toimenpiteistä. Esimerkiksi se, että mahdollistetaan työttömyysturvan käyttäminen oman yrityksen perustamiseen tai opiskeluun on hienoa. Talousarvioesityksessä sen sijaan ei ole resursseja kokonaisvaltaisen perhevapaauudistuksen toteuttamiseen.

On tärkeää, että Suomi ottaa jälleen paikkansa maana, jossa koulutus ja tutkimus ovat menestyksemme lähtökohta. Tuore OECD:n tilasto osoittaa Suomen menettäneen viime vuosina asemiaan. Budjettiehdotuksen koulutuspanostukset eivät riitä, kun otetaan huomioon aiemmat suuret leikkaukset ja yliopistojen tilanne. Ratkaisevaa on myös se, että jatkamme edellytysten luomista perusopetuksessa kaikkia lapsia koskien heidän sosioekonomisesta taustastaan riippumatta.

Monet yhteiskunnassamme eivät pääse koskaan työmarkkinoille. Aivan liian monet 30 vuotiaat päätyvät sairauseläkkeelle mielenterveysongelmien takia. Tarvitsemme laajaa kansallista mielenterveysohjelmaa. Myös ylivelkaantumista tulisi ennaltaehkäistä sekä uusin keinoin tukea hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä on jo noin 400 000 suomalaisella. Omaan oikeustajuuni ei mahdu, että joissakin tapauksissa merkinnät jäävät roikkumaan vuosiksi, vaikka itse velka olisi suoritettu. 

Tulevien 20 vuoden aikana maailma tulee muuttumaan enemmän kuin mitä se on muuttunut viimeisten 200 vuoden aikana. Tämä huima muutos- ja kehitystahti tuo tullessaan valtavia mahdollisuuksia etenkin kaltaisellemme pienelle ja ketterälle, fiksulle ja osaavalle maalle. Suomella on ainutlaatuinen tilaisuus olla se voima, joka tuo eri sektoreille uusia ratkaisuja ja uusia konsepteja nimenomaan huomiseen maailmaan – jossa työn käsite sekä taloudellisen arvonluonnin logiikka tulee poikkeamaan huomattavasti siitä, mihin olemme tottuneet.

Lopuksi on vielä kertaalleen syytä iloita siitä, että Euroopan parlamentti hyväksyi muutosesitykset kiisteltyyn metsien hiilinieluja koskevaan LULUCF-asetukseen. Muutosesityksiä oli suomalaisista neuvottelemassa europarlamentaarikko Nils Torvalds. Hakkuiden määriä voidaan siis Suomessa kasvattaa asetuksen astuttua voimaan.

Joakim Strand

Hallitus edistää GigaVaasaa 

Joakim Strand
17.04.2024 klo 15:29

Nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja turvallisuuden tunnetta tulee vahvistaa

Valtioneuvosto on päättänyt Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmasta (VANUPO) vuosille 2024–2027. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist on erityisen tyytyväinen nuorten kuulemiseen ja osallistumiseen ohjelman valmisteluun.
Sandra Bergqvist
22.03.2024 klo 21:58

Ruotsin ja suomen kielen osaamista on vahvistettava

Viime hallituskaudella RKP vaati selvityksen siitä, miten toisen kotimaisen kielen eli ruotsin tai suomen pakollisuuden poistaminen ylioppilastutkinnosta on vaikuttanut kielten osaamiseen. Selvitys luovutettiin tänään opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonille. 
Anna-Maja Henriksson
21.03.2024 klo 22:04

Pettymystä ja tulevaisuuden uskoa

Metsä Board ilmoitti aiemmin tänään (21.3.2024), että he eivät tule etenemään Kaskisiin suunnitellun taivekartonkitehdashankkeen kanssa. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on pettynyt, mutta ilmaisee myös tulevaisuuden uskoa.
Anders Norrback
21.03.2024 klo 22:01

Lähipalvelut, yrittäjyys ja turvallisuus luovat perustan vahvalle aluekehitykselle

Eduskunta käsitteli tänään täysistunnossaan Keskustapuolueen välikysymystä, Liike Nyt -puolueen tukemana, hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa. 
Anders Norrback
20.03.2024 klo 15:39

Adlercreutz vieraili ensimmäisenä ministerinä Nato-Ruotsissa

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz tapasi kollegansa, Ruotsin EU-ministeri Jessika Roswallin Tukholmassa 11. maaliskuuta. Adlercreutz oli ensimmäinen ministeri, joka vieraili Ruotsissa sen jälkeen, kun Ruotsista tuli Naton jäsen.
Anders Adlercreutz
13.03.2024 klo 20:49

Ryhmäpuheenvuorot

Välikysymys sairaalaverkosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2024 klo 15:02

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26

Valtiopäivien avajaiskeskustelu

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.02.2024 klo 15:00

Vuoden 2024 talousarvioesityksen palautekeskustelu      

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2023 klo 11:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 22.11.2023, Mats Löfström, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
22.11.2023 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu nuorten tulevaisuudesta

Ryhmäpuheenvuoro 21.11.2023 Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.11.2023 klo 15:00