Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta

19.06.2017 klo 13:14
Ryhmäpuheenvuoro, Ruotsalainen eduskuntaryhmä, Anna-Maja Henriksson

Arvoisa puhemies,

jo lapsina saamme oppia pysymään totuudessa. Saamme oppia, että on tärkeää, että voimme luottaa toisiimme. Koko yhteiskuntamme rakentuu luottamuksen varaan. Ei ole sattuma, että meitä suomalaisia pidetään luotettavina, että olemme kansa, joka pitää sanansa – kansa, joka pitää lupauksensa. Viime viikon tapahtumia onkin tarkasteltava tätä taustaa vasten.

Suomessa on poliittinen järjestelmä, joka perinteisesti perustuu hallitusvallan riittävän laajan parlamentaarisen enemmistöön.

Viime viikon alussa näytti siltä, että pääministeri Sipilä olisi menettänyt tämän parlamentaarisen enemmistön, mutta kaikki muuttui runsaassa vuorokaudessa, jonka aikana dramaattisia käänteitä ei todellakaan puuttunut.

Ensinnäkin Halla-ahon perussuomalainen puolue ajettiin ulos hallituksesta. Toiseksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia, ja päivänvalon näki uusi itseään Uudeksi vaihtoehdoksi kutsuva eduskuntaryhmä.

Tämä ryhmä vannoi välittömästi uskollisuutta hallitusohjelmalle, mikä riitti pääministerille, joka ei koskaan jatkanutkaan matkaansa Kultarantaan saakka jättämään hallituksen eronpyyntöä. Sen sijaan Sipilä ilmoitti hallituskriisin olevan ohi.

Kuvasin tätä harvinaista poliittista näytelmää hyvin ohjatuksi jaksoksi tv-sarjasta ”House of Cards”. Pääministeri on kieltänyt, että kyseessä olisi ollut etukäteen sovittu käsikirjoitus.

Saattaa olla niinkin, mutta täysin vailla mielenkiintoa ei ole se, kuka tiesi mitä ja milloin? Uskottavuuden vuoksi on tärkeää, että hallituksen keskeiset ministerit rehellisesti kertovat miten asiat olivat.

Olemme ainakin nähneet, että ulkoministeri ei seiso omien sanojensa takana. Hän käänsi takin niin, että napit lentelivät! Blogissaan hän kielsi määrätietoisesti – voimakkain raamatullisin kielikuvin – ettei hän koskaan lähtisi omasta puolueestaan! Kymmenen päivää myöhemmin hän teki juuri tämän.

Mitä tämä kertoo uskottavuudesta? Minkä kuvan tämä antaa politiikasta? RKP ja Ruotsalainen eduskuntaryhmä haluavat tietää totuuden.

Pääministeri Sipilä, milloin tulitte tietämään Soinin B-suunnitelmasta?

Ulkoministeri Soini, ymmärrättekö, että teidän uskottavuutenne ei ole nyt sama kuin viikko sitten? Olette syöneet omat sananne. Miten ajattelette suomalaisten voivan luottaa sanoihinne tämän jälkeen. Suomi on oikeusvaltio, ja pitäisi olla niin, että totuus ja rehellisyys maan perii. Historia valossa viime tiistain tapahtumat tullaan ehkä näkemään mestarillisena poliittisena manööverinä, mutta valitettavasti myös manööverinä, jossa oma henkilökohtainen kunnianhimo menee kaiken muun edelle ja jossa ollaan valmis uhraamaan totuus oman tavoitteen saavuttamiseksi.

Arvoisa puhemies,

kun tarkastelemme asioiden kulkua demokratian näkökulmasta, niin tämä ei todellakaan ollut paras mahdollinen tulos demokratian kannalta. Vaaleissa ihmiset äänestävät henkilön lisäksi myös puoluetta. Nyt pääministeri hakee luottamusta eduskunnasta hallitukselle, jossa on ryhmä, joka ei ole mittauttanut kannatustaan yleisissä vaaleissa.

Tämä ei todellakaan ole paras mahdollinen tulos demokratian kannalta.

Pääministeri viittaa siihen, että valtioneuvoston taholta manööverin korrektius tarkistettiin valtiosääntöasiantuntijoilta. Vaikka pyydetty lausunto on lyhyt, on hyvä, että asiantuntijoiden johtopäätöstä on selostettu julkisuudessa.

Prosessin aikana on puhuttu paljon moraalista ja ihmisarvosta. Olen aiemmin sanonut pitäväni hyvänä sitä, että Keskusta ja Kokoomus eivät hyväksyneet hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon kanssa.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä toivoo näiden moraalisten arvojen näkyvän selvemmin hallituksen politiikassa. Epäilystä aiheuttaa se, että näkemysperusta ei ole muuttunut merkittävästi vain sen vuoksi, että 20 Perussuomalaisista eronnutta kutsuu nyt itseään Uudeksi vaihtoehdoksi.

Vain se on tapahtunut, että meillä on nyt kaksi populistiryhmää – toinen hallituksessa ja toinen sen ulkopuolella. Pateettista on, että Uuden vaihtoehdon johto vertaa itseään Eurooppa-suuntautuneeseen Macronin uuteen puolueeseen Ranskassa.

Arvoisa puhemies,

uusvanha hallituspohja merkitsee sitä, että Sampo Terho trioministerinä jatkaa Eurooppa-politiikan jarruttamista niin paljon kuin kehtaa. Vain muutama viikko sitten Terho sanoi Hommaforumin haastattelussa, että hän kannattaa brittien mallin mukaista EU-kansanäänestystä.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä ei pidä tästä perusasetelmasta hallituksessa. Olisimme toivoneet, että Sipilän ja Orpon yhteistä arvopohjaa ja aktiivisempaa Eurooppa-politiikkaa koskeva painotus heidän sanoessaan ei Halla-aholle olisi ollut avaus johonkin uuteen.

RKP olisi nähnyt isänmallisena tekona mukanaolon hallitusohjelman uudistamisessa, niin että painopiste olisi asetettu jälleen koulutukseen, tutkimukseen ja työelämän uudistamiseen. Sen lisäksi näkisimme mieluusti, että perhevapaita uudistettaisiin, maahanmuuttopolitiikka tehtäisiin humaanimmaksi, pakolaiskiintiötä korotettaisiin ja tietysti Eurooppa-politiikkaa aktivoitaisiin – kaikelle tälle Keskusta ja Kokoomus ovat osoittautuneet avoimiksi, mutta nyt niin kuin ennenkin niitä rajoittaa vahvasti hallituksen kolmas, kansallis-populistinen, osapuoli.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä katsoo, että suomalaisen yhteiskunnan tulee keskittyä mahdollisuuksiin, eikä uhkiin, ja peräänkuulutamme optimistisempaa yhteiskunnallista ilmastoa. Uskomme myös suomalaisten suuren enemmistön olevan kypsä muutokseen.

Arvoisa puhemies,

uusvanha hallituspohja ei todellakaan ole mikään paras mahdollinen tulos demokratian kannalta. Koska hallitus ei myöskään ole valmis uudistamaan hallitusohjelmaansa, Ruotsalainen eduskuntaryhmä kannattaa tehtyä epäluottamuslause-ehdotusta.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri